Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
11.44

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

električna energija sneg vreme Slovenija

Četrtek, 28. 12. 2017, 11.44

6 let, 3 mesece

Sneg pobelil nižine, padavine bodo ponehale ponoči #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
sneg Fužine | Foto Aleksander Kolednik

Foto: Aleksander Kolednik

Zgodaj popoldne se je meja sneženja v notranjosti države spustila do nižin. Novozapadli sneg je pobelil nižje ležeče predele, na Gorenjskem pa je v sredo zvečer povzročil tudi prve nevšečnosti.

V Bohinju in Kranjski Gori je novozapadli južni sneg že povzročil izpad električne energije na območju Uskovnice in Vršiča.  Daljnovod je zaradi nove pošiljke snega izpadel v sredo zvečer, ko so obilne padavine težave povzročale tudi drugod po Gorenjskem.

Meja sneženja po državi se je zgodaj popoldne začela spuščati. O novi pošiljki snega tako že poročajo z Notranjske in Kočevskega, snežinke pa naletavajo tudi v Ljubljani.

Na Kredarici in Kaninu je v zadnjih 24 urah na novo zapadlo 85 centimetrov, na Voglu 75 centimetrov, v Ratečah pa 30 centimetrov snega. Na Agenciji za okolje (Arso) opozarjajo, da se bo snežna odeja danes in v petek počasi sesedala, zato obstaja velika nevarnost za sproženje snežnih plazov.


Ne le sneg, težave povzročale tudi meteorne vode

Na Gorenjskem nevšečnosti preteklo noč ni povzročal samo novozapadli sneg, ampak tudi narasle vode. Na Bledu je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta, v Zvirčah v občini Tržič pa je voda, ki je pritekla z magistralne ceste Podtabor–Podljubelj, zalila dvorišče stanovanjskega objekta. Zgodaj zjutraj se je za eno od stanovanjskih hiš na Jesenicah splazila zemljina.

Meteorne vode so življenje prebivalcev oteževale tudi na Notranjskem, najhuje je bilo v okolici Ilirske Bistrice.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Nekaj težav zaradi vetra so imeli tudi na Dolenjskem in v Posavju. Čez cesto na cesti Šentjošt–Hrib pri Orehku je padlo drevo, v naselju Apnenik pri Velikem Trnu pa je ponoči veter razkril del strehe.

Sneženje bo ponoči prenehalo, v petek dopoldne se bo zjasnilo

Sneženje, ki je zajelo nekatere dele v notranjosti Slovenije in pobelilo nižine, bo prenehalo predvidoma v prvem delu noči. V petek bo sprva še pretežno oblačno, dopoldne pa se bo zjasnilo. Popoldne bo večinoma sončno. Jutranje temperature bodo od -3 do 4, v alpskih dolinah do -7, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

V soboto bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj nekaj megle. Zapihal bo jugozahodnik. V nedeljo bo oblačnost od zahoda naraščala, pihal bo jugozahodni veter.

Vstop v novo leto ne bo hladen

Meteorologinja Katja Kozjek z Arsa pravi, da za zdaj na silvestrovo kaže na bolj oblačno vreme z jugozahodnim vetrom, tako da ne bo zelo mrzlo. Lahko pa se pojavi kakšna kaplja na zahodnem koncu Slovenije, ravno zaradi jugozahodnega vetra, kar naj ne bi pretirano motilo silvestrovanja.

"Jugozahodni veter je bolj topel, zato ne bo tako mrzlo. Prav debele bunde torej ne bodo potrebne," dodaja Kozjekova.

Ne spreglejte