SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi požarov bodo preverili tisoč okoljevarstvenih dovoljenj

0,18

termometer

Irena Majcen
Foto: STA

Vlada se je seznanila s poročilom o bioplinarni v Lendavi in o požaru v Ekosistemih ter se dogovorila, da intenzivno pristopijo k pregledu vseh izdanih okoljevarstvenih dovoljenj v državi. Tako bodo oblikovali osem skupin, ki bodo morale pregledati približno tisoč okoljevarstvenih dovoljenj, je po seji vlade povedala ministrica Irena Majcen.

Ob tem je v Sloveniji še 62 obratov, za katere velja tako imenovana direktiva seveso (obrati, kjer je ob morebitnih neljubih dogodkih onesnaženje okolja zelo velikega obsega), in 210 obratov, kjer so nameščene tako imenovane IED-naprave, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Ob tem je dodala, da je imel samo Kemis devet IED-naprav.

Ministrica je spomnila, da so na ministrstvu prenesli vse evropske direktive, ki se nanašajo na okolje, tudi za IED-obrate, medtem ko je bila večina okoljevarstvenih dovoljenj izdanih pred prenosom teh dokumentov.

Letno bodo pregledali okoli 300 objektov

Na vladi so se danes dogovorili, da se za pregled vseh izdanih okoljevarstvenih dovoljenj oblikujejo posebne skupine po osmih področnih enotah inšpekcijskih služb, v katerih bodo stalno prisotni predstavniki inšpektorata za okolje in prostor, inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter agencije za okolje.

požar Foto: zajem zaslona Kot je dejala Majcnova, bi skupina lahko tedensko opravila en tak pregled z vsemi postopki, ki sledijo. Skupine, za katere si želi, da bi delo začele čim prej, bi na leto pregledale med 300 in 320 objektov, v dveh letih približno 700.

"S tem bi naše delo močno pripomoglo k odpravi zamud, ki nastajajo pri prenosu vseh potrebnih zakonskih obveznosti na okoljevarstvena dovoljenja," je poudarila.

Po katastrofi na Vrhniki pogostejši inšpektorski obiski v predelovalnih obratih

Ministrica je sicer spomnila, da so po velikem požaru v vrhniškem Kemisu inšpektorji za okolje in za naravne ter druge nesreče takoj začeli bolj pogosto obiskovati obrate, ki imajo lahko večje posledice za okolje. A to so bili neusklajeni pregledi. V okviru temeljitega pregleda okoljevarstvenih dovoljenj je po njenih besedah treba nekaj več predhodnega usklajevanja med inšpekcijami o tem, katere objekte pregledati najprej.

Na Morsu bodo proučili predlog o zaposlitvi gasilcev v podjetjih z nevarnimi odpadki

Na obrambnem ministrstvu so o predlogu sindikata poklicnega gasilstva o zaposlitvi poklicnih gasilcev v tovarnah z nevarnimi odpadki pojasnili, da je ta smiseln, "ne more pa se kar tako določati, da morajo biti to poklicni gasilci". A glede na rezultate analiz zadnjih večjih požarov bo uprava za zaščito in reševanje predlog proučila, so dodali.

Ministrica je odgovarjala tudi na vprašanje o zadnjem požaru v Zalogu pri Novem mestu. Spomnila je, da je bilo podjetje v preteklih letih večkrat kaznovano zaradi kršitev določil okoljevarstvenega dovoljenja in je kazni tudi poravnalo. Leta 2014 so inšpektorji dali tudi predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, a so kršitev v podjetju Ekosistemi nato sanirali.

Analize vzorcev tal še ni

Vlada se je danes seznanila s poročilom o opravljenih aktivnostih po požaru v podjetju Ekosistemi. Meritve kakovosti zraka po požaru so pokazale, da so bile vrednosti delcev PM10 predvsem v dneh po požaru zelo povišane, nato pa so se spustile pod dovoljeno mejo. Vsi do sedaj analizirani parametri izkazujejo dobro stanje reke Krke, še navaja poročilo.

Rezultatov iztoka domnevno izcednih oz. požarnih voda v poročilu še niso interpretirali, saj na voljo še ni vseh podatkov. Ti bodo na razpolago predvidoma do konca tega tedna. Prav tako še vedno potekajo analize vzorcev tal, ki so bili odvzeti na petih lokacijah.

Kot je še navedeno v poročilu, sklepajo, da se bo onesnaženje v suhem vremenu zadrževalo lokalno, na površju v območju slabše prepustnih glin nekdanjega glinokopa. Ob večjem deževju verjetno obstaja nevarnost širjenja onesnaženja v površinske in podzemne vode. Ko bodo pridobili podatke o geoloških in hidrogeoloških razmerah tega območja, pa bodo pripravili predlog monitoringa kakovosti podzemne vode, ki ga bodo predvidoma izvedli po obdobju izdatnejših padavin.

Zatrdila je tudi, da je lastnik obrata zagotovil, da bodo okoljsko škodo sanirali, a vrednost sanacije še ni ocenjena, saj še niso znane vse analize škode za okolje. Trenutno imajo Ekosistemi z odločbo inšpektorata sicer prepovedano redno obratovanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin