Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2016,
10.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

15

Natisni članek

Policija dodatki za pripravljenost Dušan Mramor Metka Tekavčič

Četrtek, 4. 8. 2016, 10.59

6 let, 6 mesecev

Neuradno: Dušan Mramor in Metka Tekavčič ovadena zaradi nezakonitih dodatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

15

Denar, podkupnina | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Policija je zaradi izplačila spornih dodatkov za stalno pripravljenost na ljubljanski Ekonomski fakulteti ovadila štiri osebe. Gre za dodatke v višini 858 tisoč evrov, ki jih je fakulteta izplačala med 1. avgustom 2008 in 31. decembrom 2015. V omenjenem obdobju sta bila na čelu fakultete Dušan Mramor in Metka Tekavčič, ki pravita, da z morebitnimi ovadbami nista seznanjena. 

Policija je končala prvi del preiskave v zvezi z neupravičenimi izplačili dodatka za stalno pripravljenost na več ljubljanskih fakultetah. Na Specializirano državno tožilstvo je posredovala kazensko ovadbo zoper štiri fizične osebe zaradi "utemeljenega suma storitve štirinajstih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic".

Policija ni razkrila, za katero fakulteto gre. Po naših informacijah gre za Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, gre pa za izplačilo 858 tisoč evrov za dodatke med avgustom 2008 in decembrom 2015, ko sta fakulteto vodila nekdanji minister Dušan Mramor in Metka Tekavčič. V primeru njune odsotnosti sta bila na fakulteti odgovorna njuna namestnika, določena izmed prodekanov.

Policija ni razkrila, za katero fakulteto gre

Policija je v predkazenskem postopku zbrala obvestila 67 oseb, opravila zaslišanja štirih osumljencev in pridobila obširno dokumentacijo. Preiskujejo tudi druge fakultete, začeli pa so s tisto, ki je izplačala največ dodatkov, so povedali na policiji.

Dušan Mramor je vrnil nezakonito izplačane dodatke. | Foto: Ana Kovač Dušan Mramor je vrnil nezakonito izplačane dodatke. Foto: Ana Kovač Med ovadenimi tudi Dušan Mramor?
Med prejemniki dodatkov na Ekonomski fakulteti sta bila tudi nekdanji finančni minister Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Oba sta nezakonito izplačane dodatke vrnila.

Mramor je za STA povedal, da z morebitno ovadbo ni seznanjen.

Na naše klice za dodatna pojasnila se ni odzval.

 

Tekavčičeva: Ne vem, kdo je med ovadenimi Policija je zaslišala tudi Metko Tekavčič. | Foto: Bor Slana Policija je zaslišala tudi Metko Tekavčič. Foto: Bor Slana
Po današnji novici o ovadbah nam je dekanja ljubljanske fakultete Metka Tekavčič dejala, da so na fakulteti za ovadbe izvedeli iz medijev in da je policija za preiskavo "gotovo porabila nekaj deset tisoč evrov". Povedala je, da so tudi njo policisti zaslišali, tega, kdo je ovaden, pa ne ve.

Tekavčičeva je večkrat v javnosti dejala, da gre za neupravičeno škodovanje ugledu fakultete. Na novinarski konferenci je dejala, da gre za "neposrečen oziroma neprimeren instrument", ki pa je bil ob pomanjkanju finančnih sredstev edini mogoč način za plačevanje zaposlenih.

Po poročanju Pozareporta sta poleg Dušana Mramorja in Metke Tekavčič ovadeni še prodekanja Polona Domadenik in bivša prodekanja Mojca Indihar Štemberger. Odziv Domadenikove in Indihar Štembergerjeve še čakamo.

Grozi jim do pet let zapora

Glavna ugotovitev policije je, da so dodatek za pripravljenost vnaprej določenim zaposlenim obračunali in izplačali v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na podlagi teh ugotovitev obstaja utemeljen sum, da so štiri osebe, ki so odločale oz. omogočile izplačilo dodatka, storile več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, poudarja policija.

Za kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

Kaj je dejal Cerar, ko je v javnost prišla afera dodatki

Spomnimo, ko je v začetku leta prišla v javnost afera z dodatki, je premier Miro Cerar takrat še finančnega ministra, ki je ponudil odstop, podprl z besedami, da je njegovo ministrovanje v nacionalnem interesu Slovenije. Ko smo pred dvema tednoma pri policiji preverjali, kaj se dogaja s preiskavo spornega izplačevanja dodatkov, so nam odgovorili: "V zvezi z izplačili dodatkov še vedno poteka obširna kriminalistična preiskava. So pa kriminalisti PU Ljubljana  opravili razgovore na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, in sicer z zaposlenimi kot tudi z nekdanjimi zaposlenimi, ki so prejemali dodatke oz. vsemi, ki bi lahko dali koristne informacije za predkazenski postopek. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka vam več informacij ne moremo posredovati."

Ne spreglejte