Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 5. 2018,
7.28

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

Natisni članek

poplave strela nevihta Ptuj

Sobota, 5. 5. 2018, 7.28

5 let, 11 mesecev

Na Ptuju poplavilo skoraj 300 objektov, gasilci razdelili 600 protipoplavnih vreč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28
Poplavljena cesta do Grajene | Foto Četrtna skupnost Grajena pri Ptuju

Foto: Četrtna skupnost Grajena pri Ptuju

Nevihte z močnejšimi nalivi, ki so v petek zvečer in prvem delu noči nastajale na Koroškem, Štajerskem in v Pomurju, so povzročile precej težav. Meteorna voda je zalila kletne in bivalne prostore številnih stanovanjskih objektov, pa tudi prostore nekaterih podjetij in trgovin. V bližini Maribora je zaradi udara strele zagorel eden od objektov.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so gasilci dopoldne črpali vodo iz objektov, sanirali poškodovane strehe, odstranjevali podrta drevesa in čistili zemljo s cestišč na območjih izpostav uprave Maribor, Murska Sobota in Ptuj.

Po besedah predstavnika za stike z javnostjo na upravi za zaščito in reševanje Marka Lovšeta je bilo najhujše na Ptujskem. Na severovzhodu države so imeli gasilci preteklo noč veliko dela zlasti s črpanjem vode iz kletnih prostorov, prekrivati pa so morali tudi strehe in podrta drevesa.

Več kot 50 gasilskih enot, ki so sodelovale v intervencijah, je pomagalo pri odstranjevanju posledic neurij na več kot 250 objektih, je dodal.

Gasilci prebivalcem razdelili 600 protipoplavnih vreč

Zaradi močnega neurja z obilnim dežjem, ki je v petek pozno popoldne zajelo območje mesta Ptuj, so gasilci s peskom napolnili 600 protipoplavnih vreč, ki so jih postavili na kritična mesta in razdelili tudi občanom.

Do danes popoldne so morali vodo črpati iz okoli 290 stanovanjskih objektov. Delo so večinoma že končali, vodo črpajo le še iz nekaj hiš na območju Spuhlje in Brstja, je povedal Dragomir Murko iz ptujske izpostave za zaščito in reševanje.

Pri Vurberku so se sprožili štirje zemeljski plazovi

Na območju Krčevine pri Vurberku so se sprožili štirje zemeljski plazovi, ki pa so večinoma na kmetijskih površinah, tako da objekti niso ogroženi, je povedal Murko.

Glede morebitne škode na kmetijskih površinah je Murko dejal, da je bolj kot toča težave povzročala voda, se bo pa v nadaljevanju rasti rastlin videlo, ali oziroma v kakšni meri bodo prizadete.

"V zadnjih dveh dneh je Ptuj prizadela prava vremenska ujma, ki se ponovi mogoče vsakih 50 let," je na družbenem omrežju Facebook zapisal ptujski župan Miran Senčar.

Dodal je, da so morda nekateri prebivalci nezadovoljni s pomočjo, vendar pa je poudaril, da so gasilci ter delavci komunalnega in cestnega podjetja opravili veliko dela in se še naprej trudijo odpraviti posledice neurja.

Zaradi udara strele zagorel stanovanjski objekt

Neurje je težave in nevšečnosti povzročalo tudi drugod na vzhodu države.

V Ruperčah v bližini Maribora je v petek pozno popoldne zaradi udara strele zagorel stanovanjski objekt.

V Ljutomeru je meteorna voda zalila trgovino, v Zavrhu v občini Lenart pa se je sprožil manjši plaz, ki je zasul polovico ceste. Gasilci so cesto že očistili.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je močan dež med popravljanjem strešne kritine zalil prostore stanovanjskega objekta. Gasilci so lastniku streho pomagali prekriti streho s folijo. Na območju Krškega sta na cesto padli dve drevesi.

Krajevne plohe bodo v noči na nedeljo povsem ponehale

Po napovedi vremenoslovcev bodo ponoči krajevne plohe povsod ponehale in se bo delno zjasnilo. V nedeljo bo povečini sončno z nekaj kopaste oblačnosti. Le izjemoma lahko popoldne v gorskem svetu nastane kakšna ploha ali nevihta.

Ne spreglejte