SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Napako sistema uprave za javna plačila sanirali

0,63

termometer

denar | Na ministrstvu za finance zagotavljajo, da bodo plače javnim uslužbencem v ponedeljek zagotovo nakazane. | Foto: STA
Na ministrstvu za finance zagotavljajo, da bodo plače javnim uslužbencem v ponedeljek zagotovo nakazane. Foto: STA

Napako sistema uprave za javna plačila, do katere je prišlo danes zaradi izpada električne energije, so sanirali in sistem bi moral znova delovati, so povedali na ministrstvu za javno upravo. Na ministrstvu za finance poudarjajo, da naj škode zaradi začasne nedosegljivosti spletnega portala uprave ne bi bilo.

Spletna stran uprave, ki s svojim sistemom skrbi za vse transakcije s proračunskimi uporabniki, večino dneva ni bila dostopna. Danes zjutraj je namreč prišlo do izpada električnega napajanja na Cankarjevi ulici v Ljubljani.

Kot povedali na ministrstvu, so do okoli 20.30 napako odpravili in sistem bi moral delovati tako, kot je prej.

Razlog za izpad naj bi bila napaka na ključnem delu električne napeljave. Po izpadu se ni izvedel avtomatski preklop na agregatsko napajanje, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po zagonu agregatov so strokovnjaki s področja informatike nemudoma začeli postavljati strežnike, vendar se je zaradi nihanja električnega toka pojavil še en izpad ene faze in posledično so bili sistemi neodzivni.

Ministrstvo: Sistem ostaja varen

Tako so morali najprej počakati, da se je znova vzpostavilo električno omrežje, nato pa so začeli z vzpostavljanjem strežnikov. Te so najprej vzpostavili delno, zdaj pa so vzpostavljeni v celoti.

V času nedelovanja sistema je celotna uprava prešla na rezervnega. Na ministrstvu za finance so zagotovili, da izpad elektrike ne bo vplival na varnost podatkov v sistemu uprave za javna plačila. Zatrjujejo, da sistem tako ostaja varen, škode zaradi začasne nedosegljivosti naj ne bi bilo.

Dodali so, da bodo plače javnim uslužbencem v ponedeljek kljub težavi "nedvomno nakazane na transakcijske račune".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin