SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi hišne preiskave pri študentu v policiji odrejen notranji nadzor (video)

3

termometer

Po hišni preiskavi pri 25-letnem študentu Dejanu Ornigu, ki je razkril varnostne ranljivosti komunikacijskega sistema policije Tetra, je generalni direktor policije odredil notranji nadzor.

Kot v Dnevniku poroča Peter Lovšin, je generalni direktor policije Marjan Fank odredil notranji nadzor, s katerim naj bi predvsem ugotovili, kdaj so bile strokovne službe obveščene o možnosti vdora ali pomanjkljivosti sistema Tetra ter ali so ravnale v skladu s sprejeto informacijskovarnostno politiko.

Zakonodaja že nekaj časa prepoveduje aktivne vdore v omrežje Kriminalisti ljubljanske policijske uprave so zaradi suma kaznivega dejanja napada na informacijski sistem konec aprila izvedli hišno preiskavo pri Ornigu. Ta je razkril varnostne ranljivosti komunikacijskega sistema policije Tetra ter o svojih odkritjih policijo tudi obveščal.

Prvič jih je obvestil že septembra 2013, nato pa prek strokovnjaka za informacijsko varnost na inštitutu Jožefa Stefana Mateja Kovačiča še leta 2014.

Kot osumljenega vdora v Tetro so ga policisti zaslišali že 7. aprila letos, na Policijski upravi Ljubljana pa so po opravljeni hišni preiskavi pojasnili, da zakonodaja že nekaj časa prepoveduje aktivne vdore v omrežje.

Preiskava 25-letnega študenta je sicer v javnosti naletela na izrazito negativen odziv. "Zaposlite ga, namesto da ga preganjate," je bil pogost komentar na družbenih omrežjih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin