Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
11.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

ovadba Lendava Anton Balažek

Sreda, 25. 10. 2017, 11.57

6 let, 6 mesecev

Zaradi financiranja turističnega zavoda ovadili župana Lendave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Vinarium Lendava | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Včeraj so iz murskosoboškega tožilstva potrdili, da so od policije zoper lendavskega župana Antona Balažeka v teh dneh prejeli ovadbo zaradi suma, da je Balažek pri financiranju lendavskega turističnega zavoda zlorabil uradni položaj.

Kriminalisti so pred petimi meseci opravili hišne preiskave, zaradi nesodelovanja lendavske občinske uprave s policijo, ko so preverjali delovanje turistične zveze. Po prvih zbranih informacijah so kriminalisti menili, da je župan Balažek nezakonito Turistični zvezi Lendava vabi nakazal okoli 72.000 evrov, danes poroča Dnevnik. Po nadaljnjih raziskavah pa so ugotovili, da je zvezo obogatil še za dodatnih 52.000 evrov. Tako naj bi občinski proračun zmanjšal za 124 tisočakov.

Sporne pogodbe z najmanj tremi občani

Policija je po zbranih podatkih mnenja, da je lendavski župan na podlagi programa pospeševanja razvoja turizma v Lendavi v letih 2014 in 2015 v nasprotju z zakonom o javnih financah z najmanj tremi občani sklenil pogodbo o sofinanciranju turistične zveze, ki jo vodi Janez Somi. Somi pa opravlja vlogo predsednika lendavskega odbora SDS in je tudi občinski svetnik. Prav s Somijem naj bi Balažek sklenil pogodbo, zaradi katere je v blagajno turistične zveze priteklo 77.000 evrov, kar je več kot polovica spornega denarja.

Turistična zveza brez potrebne odločbe

Občinski denar za delovanje turistične zveze je bil kot namenska sredstva zagotovljen že pred spornimi nakazili. Namenska sredstva občine lahko pridobi le pravna oseba, ki od pristojnega ministra za turizem pridobi odločbo, s katero se ji dodeli status za delovanje v javnem interesu na področju spodbujanja razvoja turizma. Te odločbe pa turistična zveza Lendava vabi, ki  skupaj z občino skrbi za najvišji razgledni stolp in lendavski Vinarium, takrat ni pridobila.

Župan Balažek in Janez Somi sta že maja zatrdila, da je bilo financiranje turističnega zavoda zakonito. Anton Balažek je konec maja povedal, da so se s sodelavci potrudili, da bi pristojnim organom predali vso potrebno dokumentacijo in pojasnila, saj jim je bilo v interesu, da se zadeva čim prej razčisti.

Ne spreglejte