Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
15.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Stavka

Petek, 5. 4. 2013, 15.36

2 meseca, 2 tedna

Zaposleni v javnem zavodu v okviru zapora na Dobu končali stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaposleni v gospodarski enoti JGZ Pohorje, ki delajo v Zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu in so zaradi neizplačanih plač za zadnja dva meseca davi začeli stavkati, so končali stavko.

Delodajalci so namreč izpolnili njihove zahteve za zagotovitev sredstev za plače, so sporočili. Sicer je vlada na današnji dopisni seji dala soglasje k programu dela in finančnemu načrtu omenjenega zavoda ter tako zagotovila denar za plače.

Program dela do prestrukturiranja predvideva zaposlitev 62 civilnih delavcev Kot so sporočili z vlade, bo država s financiranjem v prvem polletju ohranila izvajanje dejavnosti v Javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Pohorje in s tem zagotovila ustrezne pogoje za izvajanje poslanstva zaposlovanja oseb na prestajanju kazni. Program dela pa do prestrukturiranja predvideva zaposlitev 62 civilnih delavcev in do 150 obsojencev.

Navedeni program predvideva tudi sofinanciranje dejavnosti iz državnega proračuna v višini milijon evrov, s čimer bodo zagotovili nemoteno proizvodnjo in zaposlovanje obsojencev ter plačilo vsem zaposlenim in obsojencem, so še sporočili z vlade.

Vlada je v četrtek tudi prerazporedila sredstva za izplačilo zaostalih plač zaposlenim v JGZ Pohorje, kljub temu pa je nekaj več kot 60 civilnih delavcev in približno 120 zaposlenih obsojencev, kot je pred tem napovedal sindikat tamkajšnjih civilnih delavcev, davi začelo stavkati.

Lahko bi prišlo do izredno problematičnega stanja tudi glede varnosti Sicer je v. d. direktorja JGZ Pohorje Janez Strmole že za danes napovedal ugoden razplet glede zaostalih izplačil, kot je opozoril direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora na Dobu Jože Podržaj, pa bi zaradi vsega navedenega lahko na Dobu prišlo do izredno problematičnega stanja tudi glede varnosti.

JGZ Pohorje posluje v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob in omogoča delo več kot tretjini tam zaprtih oseb, ki se ukvarjajo z obdelavo aluminija za izdelavo gasilske opreme. Finančna sredstva zagotavljata država in ministrstvo za pravosodje na proračunskih postavkah za potrebe zaposlovanja zapornikov.

Na težko finančno stanje zavoda so predstavniki sindikata pristojnega ministra za pravosodje Senka Pličaniča pred stavko večkrat opozorili.

Ne spreglejte