Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 9. 2014,
16.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordana Stojiljković Branko Masleša Janez Janša Janez Janša Franci Matoz

Četrtek, 11. 9. 2014, 16.07

4 leta, 9 mesecev

Založnik David Tasić: Branko Masleša lahko izgubi več kot Janez Janša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dajmo Branku Masleši možnost, da opere svoje ime in institucijo sodišča, je založnik David Tasić komentiral odločitev predsednika vrhovnega sodišča, da bo do konca leta predsedoval vsem senatom.

V Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014 so se danes odzvali na odločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, da bo do konca leta predsedoval vsem senatom, ki bodo odločali o zahtevah za varstvo zakonitosti. To pomeni, da bo predsedujoči tudi senatu, ki bo odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti Janeza Janše.

Sodnica poročevalka Vesna Žalik je sicer ta teden sporočila, da bo o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti odločal senat in kot je pojasnil Janšev zagovornik Franci Matoz, podala časovni okvir, kdaj naj bi se od zahtevi odločalo.

Odločitev o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti v času lokalnih volitev "Žalikova je dala na znanje, da bo seja senata najpozneje v enem mesecu," je povedal Matoz in dodal, da gre verjetno res za naključje – čeprav v naključja ne verjame –, da bo odločitev sovpadala z lokalnimi volitvami. Čeprav je Masleša v tem letu predsedoval v 77 zadevah, pa se, pravi Matoz, "ne morem znebiti občutka, da je takšno ravnanje, skladno z letnim razporedom dela, neobičajno".

Opozarja, da je glede na predhodne dogodke, ko so zahtevali njegovo izločitev iz odločanja o zadevi Patria zaradi dvoma o pristranskosti, takšno ravnanje neobičajno. Tudi v primeru, da sodba pade, da senat vrhovnega sodišča torej presodi drugače, kot sta presodila okrajno in višje sodišče. Matoz je poudaril še, da se ne more strinjati z obrazložitvijo podpredsednice sodišča Nine Betetto, da v spornem govoru Masleša ni izrazil negativnega stališča do Janše in da ni nastopal kot sodnik, temveč kot predsednik vrhovnega sodišča.

Matoz: Če bo vztrajal, bo odločitev obremenjena s kršitvijo človekovih pravic "Bistvo je, da se bo opredelil do stranke v postopku," trdi Matoz in dodaja, da sicer Masleša svojo odločitev lahko spremeni, če pa bo vztrajal, bo "odločitev obremenjena s kršitvijo človekovih pravic".

Na komentar, da se predsednik sodišča zagotovo zaveda "problema", če bo predsedoval senatu, pa je Matoz povedal, da "Masleša misli, da problema pristranskosti ni". Pomisleke ima tudi v primeru, če bi odločil Janši v prid.

Da je lahko tudi predsednik vrhovnega sodišča objektiven, pa meni založnik David Tasić, ki je bil konec 80. let obsojen na vojaškem procesu skupaj z Janezom Janšo, Ivanom Borštnerjem in Francijem Zavrlom (afera JBTZ). "Kot humanist verjamem v ljudi, verjamem, da ima človek vest," je povedal Tasić in dodal, da njegove izjave kot člana Odbora 2014 mogoče komu ne bodo všeč.

Strokovno, moralno in etično sporno se mu zdi samoimenovanje Masleše za predsednika senata, sploh če ti ena stran nenehno očita pristranskost. Pa vendar, "če obstaja najmanjša možnost, da razmišlja kot sodnik, bo pravici zadoščeno".

Tasić: Izgubi lahko le Masleša, Janša nima kaj izgubiti "Dajmo mu možnost, da opere ime sodišča oziroma pravosodja," pravi Tasić, ki se zaveda tega, da mu lahko kdo zaradi teh beseda očita sanjaštvo. "Dejstvo je, da lahko v tem primeru izgubil le Branko Masleša. Če sodbo potrdi, se bo potrdilo, da je bilo sojenje in sodba politično orkestrirana. Če sodba pade, bosta pridobila oba, tako Masleša kot Janša, največ pa državljani Slovenije," je prepričan Tasić.

Odziv vrhovnega sodišča oziroma predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše še čakamo.

Ne spreglejte