Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2011,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Drago Šketa Aleš Zalar

Petek, 18. 11. 2011, 12.55

8 let

Zalar za člana državnotožilskega sveta imenoval Draga Šketo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za pravosodje in začasni notranji minister Aleš Zalar je za člana državnotožilskega sveta izmed vodij okrožnih državnih tožilstev imenoval višjega državnega tožilca Draga Šketo.

Kot je na dnevih evropskega prava pojasnil, je do odločitve prišel na podlagi razgovorov z vsemi vodjami tožilstev. Pri tem je upošteval pripravljenost kandidata za aktivno delo v državnotožilskem svetu in njegovo izkazano sposobnost, da rešuje zahtevna vprašanja s področja državnotožilske uprave, med drugim je namreč že sodeloval pri pripravi državnotožilskega reda.

Šketa bo v svetu edini predstavnik državnotožilske uprave Zalar meni, da gre za uspešnega vodjo tožilstva, dovolj agilnega in ambicioznega, da bo pomagal modernizirati tožilstvo in ga uspel naredi bolj učinkovitega. V svetu bo imel pomemben glas, saj bo tam edini predstavnik državnotožilske uprave. Po mnenju Zalarja namreč ostali tožilci v svetu najbrž ne bodo imeli vodstvenih funkcij.

Svet bo imel pomembno vlogo pri potrjevanju nacionalne politike pregona Ta sestava državnotožilskega sveta bo po besedah Zalarja sijajna za začetek dela tega organa. Izzivi pred njim so namreč veliki, saj bo imel svet pomembno vlogo pri potrjevanju nacionalne politike pregona, ki jo bo predlagal generalni državni tožilec, pa tudi pri ocenjevanju učinkovitosti tožilstev, pri določanju kriterijev za količino in kakovost opravljenega dela tožilcev in pri kadrovskih zadevah. Vodje okrožnih državnih tožilstev namreč po ustanovitvi sveta ne bo več imenoval minister, je razložil Zalar.

Minister pričakuje, da bo svet takoj po rezultatih glasovanja začel z delom Organ dobiva pomembne pristojnosti, ki je po besedah Zalarja po pomenu in pristojnosti skoraj izenačen s sodnim svetom, ki pa je ustavna kategorija. Minister pričakuje, da se bo takoj po znanih rezultatih glasovanja na tožilstvih državnotožilski svet čim prej sestal, konstituiral in takoj začel z delom.

Spomnimo: Državni zbor je v četrtek za nove člane državnotožilskega sveta imenoval Matjaža Jagra, Katjo Šugman Stubbs, Jožeta Tratnika in Alenko Mežnar, ki so izmed šestih kandidatov na tajnem glasovanju dobili največ glasov. Tožilci naj bi štiri svoje predstavnike predvidoma izbrali prihodnji teden.

Ne spreglejte