Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 9. 2014,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Joseph Mussomeli Milan Brglez Dimitrij Rupel Karl Erjavec Borut Pahor Islamska država

Sreda, 24. 9. 2014, 13.37

8 let

Zakaj so nas Američani uvrstili na svoj seznam? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je jasno in javno obsodila Islamsko državo ter pozvala k odgovornosti za kršitve človekovih pravic v Iraku, zato so ZDA Slovenijo uvrstile na seznam držav, ki oblikujejo koalicijo proti IS.

Tako so nam v ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani, ki ga še vodi veleposlanik Joseph A. Mussomeli odgovorili na vprašanje, na kakšni osnovi je ameriško zunanje ministrstvo pretekli teden Slovenijo uvrstilo na omenjeni seznam.

O čem ZDA ne dvomijo? Na veleposlaništvu dodajajo, da je Slovenija tudi podprla iraško vlado. "Slovenija se skupaj s preostalim civiliziranim svetom bori proti Islamski državi. Slovenija je braniteljica človekovih pravic in človeškega dostojanstva. O tem ne bi smelo biti dvoma," pravijo na veleposlaništvu.

Kaj ZDA še pričakujejo od Slovenije? Slovenija je k boju proti IS prispevala že s tem, ko je obsodila IS. "IS predstavlja globalno grožnjo, a od slovenskih oblasti je odvisno, kakšno vrsto pomoči bo ponudila. Prav podpora Slovenije mednarodnim prizadevanjem za boj proti IS je tisto, kar bi pričakovali od našega zaveznika v Natu in partnerja iz EU."

Erjavec pravi, da ni bil obveščen Zunanji minister Karl Erjavec je sicer včeraj za Planet Siol.net dejal, da Američani Slovenije niso obvestili, da bodo objavili omenjeni seznam. Tako je zanj tudi zunanje ministrstvo (MZZ) izvedelo iz medijev in potem obvestilo tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Pred Erjavčevim pojasnilom smo iz predsednikovega urada dobili odgovor, da je predsednik republike seznanjen z dejstvom, da je Slovenija na seznamu. O tem so ga iz MZZ formalno obvestili v soboto popoldne, predsednik republike pa pri odločitvah Slovenije v zvezi z bojem proti IS ni sodeloval.

Brglez se sprašuje, ali je to res koalicija Predsednik državnega zbora Milan Brglez nam je danes odgovoril, da je o tem, da je Slovenija del koalicije, izvedel iz medijev. "Je pa res, da iz medijskega poročanja ni bilo najbolj jasno, kaj naj bi ta 'koalicija', če ji sploh smemo tako reči, obsegala."

Kako predsednik parlamenta komentira uvrstitev Slovenije na seznam? "Težko komentiram, ker nimam dovolj podatkov, kako je do tega prišlo." Zunanje ministrstvo sicer Brgleza ni obvestilo o aktivnostih Slovenije v zvezi z bojem proti IS, zato je Karla Erjavca že zaprosil za pojasnilo o aktivnostih oziroma vprašanjih, ki so povezana s tem.

O dramatičnih spremembah mora razpravljati parlament Predsednik DZ meni, da bi moral parlament o tej temi razpravljati takoj, ko bo več podatkov. In kakšno je stališče Brgleza, sicer profesorja mednarodnih odnosov na FDV do sodelovanja Slovenije v boju proti IS? "O vsaki pomembni mednarodni aktivnosti, ki dramatično spreminja položaj Slovenije v svetu, se mora izreči državni zbor oziroma vsaj pristojni odbor(i). Pri tem je treba upoštevati določbe ustave."

Za mnenje o sodelovanju Slovenije v koaliciji proti Islamski državi smo prosili tudi večkratnega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki v največji opozicijski stranki SDS vodi odbor za zunanje zadeve. Rupel je bil leta 2003 kot zunanji minister med podpisniki Vilenske izjave, ki je podprla ZDA pred vojaško intervencijo v Iraku.

Slovenija mora biti na pravi strani "Osvobajanje, osamosvajanje ali ustanavljanje novih držav je zapleten proces, ki ni mogoč brez sodelovanja mednarodne skupnosti in uporabe mednarodnega prava. Seveda je mogoče marsikaj doseči tudi z vojno in s terorističnimi dejanji ter z etničnim čiščenjem. V Jugoslaviji smo imeli nekaj izkušenj s tem, vendar smo takšnemu postavljanju meja in držav nasprotovali. Enako velja tudi danes, torej mora Slovenija stopiti na stran mednarodne skupnosti in mednarodnega prava," pravi Rupel.

Ocenjuje, da je seznam, na katerem se je znašla Slovenija, povezan s članstvom v EU in NATO, po drugi strani pa sta se morala s sodelovanjem - ki je sicer logično - slovenska vlada oziroma zunanje ministrstvo strinjati. "Našo vlogo vidim v zaustavljanju morebitnih tokov bojevnikov IS prek našega ozemlja in tudi v humanitarni pomoči."

Rupel še opozarja, da bi morali mediji objavili čim več informacij o dogajanju na Bližnjem vzhodu in poskušali čim bolje razumeti te procese. "Mislim, da ne gre za opredeljevanje za ali proti slovenskemu sodelovanju, ampak za razumevanje problemov, ki jih je nekoč nesrečno opisal Samuel Huntington."

Ne spreglejte