Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
13.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Milan Balažic

Torek, 8. 7. 2014, 13.53

7 let, 12 mesecev

Zakaj odpoklicani veleposlanik Milan Balažic misli, da je žrtev zarote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iz Avstralije odpoklicani veleposlanik Milan Balažic pravi, da mu je vlada naročila, naj uredi posel z Nicholasom Omanom, ko pa se je ta z njim pojavil na odprtju konzulata, so ga odpoklicali.

Nekdanjemu veleposlaniku v Avstraliji Milanu Balažicu je zunanji minister Karl Erjavec nekaj tednov nazaj vročil odpoklic zaradi udeležbe obsojenega pedofila Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu. Dogodek je močno razburil člane v Avstraliji živeče slovenske skupnosti.

Erjavec je po dogodku ocenil, da ni več objektivnih pogojev, da bi Balažic še naprej opravljal funkcijo veleposlanika, zato je predsedniku Borutu Pahorju predlagal njegovo razrešitev z 31. julijem 2014.

Politizirana diplomacija? Balažic je danes predstavil svojo plat zgodbe. Odpoklic imenuje teorija zarote.

"Odpoklican sem bil zato, ker sem izvajal vladna navodila, in ne zato, ker jih ne bi," pravi Balažic, ki dodaja, da mora biti resnica slišana. "Slišana mora biti zato, ker si nekateri slovenski politični voditelji predstavljajo, da si lahko privoščijo prav vse in jo odnesejo brez posledic."

Balažic še pravi, da njegov odpoklic predstavlja eno največjih politizacij slovenske diplomacije v zgodovini samostojne Slovenije.

V zgodbo naj bi bil vpleten tudi Igor Lukšič … Z Nicholasom Omanom je v stik stopil na predlog nekdanjega predsednika Socialnih demokratov Igorja Lukšiča, pojasnjuje Balažic.

Oman naj bi bil namreč Republiki Sloveniji pripravljen podariti zemljišče, pod katerim je nahajališče nafte v Bosanskem Brodu. To naj bi se zgodilo pred skoraj natanko letom dni, nato pa, tako Balažic, je bil vse do februarje letos z Omanom v navezi, kako izpeljati to zadevo.

… in Alenka Bratušek Na vprašanje, zakaj želi Oman podariti zemljo, ki naj bi bila vredna več milijard evrov, je Balažic odgovoril, da mu je Oman pojasnil, da je enkrat z orožjem že reševal Slovenijo, zdaj pa naj bi ga skrbelo slabo gospodarsko stanje v državi. Zato naj bi Oman v Slovenijo pripeljal tudi številne vlagatelje.

"Oman je v povračilo v skladu s slovensko zakonodajo in schengenskimi merili želel dobiti nov slovenski potni list in možnost življenja v Sloveniji, ko bi prišel iz Avstralije," pravi Balažic.

O prenosu omenjenega zemljišča naj bi se poleg z Lukšičem pogovarjal še s svetovalcem predsednice vlade Petrom Grkom, ta pa naj bi o vsem obveščal tudi Alenko Bratušek. Balažic je vse skupaj podkrepil z elektronsko korespondenco med vpletenimi in z drugimi dokumenti.

Izrabljen in žrtvovan? Balažic pravi, da ga pri vsej zgodbi moti, da je bil z Nicholasom Omanom, ki naj ne bi imel povabila za udeležbo na odprtju konzulata, "v navezi" celoten slovenski politični vrh, ko pa se je z njim srečal sam, ga je doletel odpoklic.

"Vlada pod vodstvom Alenke Bratušek me je angažirala, izrabila in žrtvovala," pravi Balažic.

Erjavec: Balažic je imel nepooblaščeno stike z obsojenim pedofilom Za odziv na Balažiceve navedbe smo prosili zunanje ministrstvo, odgovor še čakamo. Je pa Erjavec danes glede obtožb Balažica na račun vlade za STA dejal, da je imel veleposlanik nepooblaščeno stike z obsojenim pedofilom in je s tem kršil zakon o zunanjih zadevah.

"Zakon o zunanjih zadevah določa, da mora veleposlanik ministru poročati o vseh pomembnejših stikih, ki so pomembni za Slovenijo," je v Mariboru ob robu srečanja z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom dejal Erjavec. Dodal je, da ga veleposlanik Balažic o stikih z Omanom ni obveščal, kar je ugotovil šele, ko je bil opravljen nadzor nad delom veleposlanika.

Erjavec je povedal, da mu je Balažic, ko sta govorila o tem, pojasnil, da ga je poklical nekdanji šef SD Igor Lukšič, ki mu je povedal, da ima Oman menda zemljišča v Bosni in Hercegovini, bogata z nafto, in da bi jih bil pripravljen za nizko ceno prodati Sloveniji.

"Veleposlanik mi je lagal" Erjavec je takrat, kot je dejal danes, Balažicu povedal, da je kršil zakon o zunanjih zadevah in da bi moral poročati ministru. "Če bi me o tem obvestil, bi zadevo takoj zaustavil, saj že na prvi pogled vse tole zgleda zelo neresno," je dejal Erjavec.

Erjavec je obenem opozoril, da je veleposlanik lagal njemu, parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko (OZP) in slovenski javnosti, ko je govoril, da ni sedel za mizo z Omanom, ampak da se je usedel le za hip, ker je čakal, da pride na vrsto za nagovor. A ko smo kasneje prejeli materialne dokaze in fotografije, se je potrdilo, da je lagal vsem, je še dejal Erjavec. "Takrat sem pa sprožil postopek glede njegove razrešitve," je dodal.

Balažic je v pogovoru z Erjavcem po ministrovih besedah zatrjeval, da je imel pooblastilo vlade za te pogovore. "Naj povem, da tega ni imel, ni imel ne sklepa ne navodila," je še dejal minister v odhodu.

Predsednik republike Borut Pahor v času mandata zdaj že odpoklicanega veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica ni imel stikov z njim, razen na rednem letnem posvetu slovenske diplomacije januarja letos, so v zvezi z danes predstavljenimi trditvami veleposlanika za STA zatrdili v uradu predsednika republike.

Igor Lukšič pa nam je povedal, da ga je res v zvezi s tem zemljiščem kontaktiral brat Nicholasa Omana. To zadevo sem posredoval tudi tedanjemu veleposlaniku Balažicu, potem pa sem s to zadevo jaz končal. "Jaz nisem bil noben pooblaščenec vlade," nam je še zatrdil Lukšič.

Ne spreglejte