Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
18.45

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

27

Natisni članek

Marjan Šarec

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 18.45

5 let, 2 meseca

Zakaj ima Marjan Šarec tako visoko podporo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

27

Raziskava agencije Ninamedia je vladi in stranki Marjana Šarca pokazala visoko podporo. Bi lahko ta podpora Šarcu koristila tudi na volitvah v evropski parlament, na katere se podaja sam? Ali je ravno to, da v boj za evropske stolčke ne gre skupaj s SMC in SAB, njegova prva večja napaka?

Kot uspešno je vlado Marjana Šarcs ocenilo 70 odstotkov anketirancev. Nazadnje je takšno podporo imela le še vlada Janeza Drnovška. Če bi bile volitve danes, bi Listo Marjana Šarca (LMŠ) obkrožilo 31 odstotkov anketirancev. LMŠ bi torej prepričljivo zmagala, po tem, ko je na lanskih volitvah dobila slabih 13 odstotkov. 

In medtem ko podpora Šarcu raste, preostalim koalicijskim partnerjem upada. Če bi bile volitve danes, bi se na primer stranka Alenke Bratušek SAB in SMC Mira Cerarja le za las uvrstili v parlament.

Marjan Šarec
Novice Vox populi: Marjan Šarec še okrepil priljubljenost

Previdno razdeljevanje ustvarjenega v letih debelih krav

Po 160 dneh vladanja ima Marjan Šarec rekordno podporo med volivci. V tem obdobju je podpisal dogovora s sindikati, povišal pokojnine in minimalno plačo. A analitiki ob tem pravijo, da so bile to le nujne in predvidljive poteze. "Opravka imamo s politično spretnimi potezami in s predvidljivim razdeljevanjem ustvarjenega v letih debelih krav," pravi filozof in predavatelj na filozofski fakulteti Igor Pribac.

Zamenjal že dva ministra in poslanca

Tudi začetni komentarji, da Šarec ni dovolj oster, so se izkazali za napačne. Najprej se je to pokazalo že v primeru Marka Bandellija, nato še v mobinški aferi Dejana Prešička. A je Šarec prejšnji teden prag nedopustnega še zvišal, ko je moral poslanec LMŠ odstopiti zaradi kraje sendviča. 

Gradil na temeljih združevanja, zdaj deluje nasprotno

"To zbuja vtis, da gre za reševanje nekega vtisa Šarca in njegove stranke kot nepodkupljive stranke, ki je izrazito načelna," pojasnjuje Pribac. A ob tem opozarja, da je bila "Šarčeva persona" zgrajena na temeljih združevanja, medtem ko njegove zadnje poteze kažejo ravno nasprotno. Prejšnji teden je namreč sporočil, da se bo njegova stranka na evropske volitve podala sama, ne pa skupaj s SMC in SAB.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Za to zadnjo potezo Pribac meni, da je to zagotovo odločitev, ki bo "ohladila odnose v vladni koaliciji in v taki vladni koaliciji, v kateri vlada Marjan Šarec, je zaupanje zelo pomembno". Po mnenju sogovornika je bila prav ta poteza ena od prvih velikih Šarčevih napak, saj je s tem razdrl dobre koalicijske odnose. Alenka Bratušek in Miro Cerar sta si želela liberalnega trojčka in sta Šarcu zamerila, da ju je tako odslovil. 

Če temu prištejemo še drugo odločitev, ki jo je sprejel ta teden, da je s pomočjo zunanjega ministra Cerarja priznal samooklicanega predsednika Venezuele Guaidoja, kar mu bo spet povzročilo tudi nekaj težav z Levico, dodaja Pribac.

Janez Janša in Marjan Šarec
Novice Projekcija: SDS in LMŠ si lahko obetata po tri sedeže #volitveEU

A kakšen voditelj je Šarec, se še ni zares pokazalo. Vse težje reforme, kot na primer zdravstva, ga namreč še čakajo. 

Ne spreglejte