Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 5. 2021,
13.50

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

3

Natisni članek

Blaž Cvar ukrepi gostinski lokali Koronavirus

Torek, 4. 5. 2021, 13.50

2 leti, 11 mesecev

"Zahtevani ukrepi so neživljenjski in nesmiselni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

3

odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa | V panogi pričakujejo pomoč države ali v okviru prihajajočega interventnega zakona za turizem ali celo novega protikoronskega svežnja, je poudaril Blaž Cvar.  | Foto Iztok Hočevar

V panogi pričakujejo pomoč države ali v okviru prihajajočega interventnega zakona za turizem ali celo novega protikoronskega svežnja, je poudaril Blaž Cvar.

Foto: Iztok Hočevar

Zaposleni v gostinstvu in turizmu se v obdobju, ko se jim znova dovoljuje obratovanje, spopadajo s pogoji, ki so v marsikaterem pogledu neizvedljivi oziroma nesmiselni in tako močno omejujejo ponovno obratovanje, je opozoril Blaž Cvar iz OZS. 

Gostinci in nastanitveni obrati, ki bi po dolgotrajnem zaprtju radi odprli, se spopadajo s številnimi ukrepi in pogoji, zaradi katerih še ne morejo zagotoviti rentabilnega poslovanja, je na srečanju sekcije za gostinstvo, turizem ter živilske dejavnosti pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Sežana pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo, turizem ter živilsko dejavnost pri OZS Blaž Cvar.

Pri tem je opozoril na "diskriminatorno pogojevanje", po katerem morajo od gostov zahtevati dokazila o prebolevnosti, cepljenju ali celo negativni test, kar goste po njegovih besedah odvrača. Tu so še drugi pogoji, od razdalje med mizami do odpiralnih časov, ki jih ni v drugih dejavnostih.

študentka, študij, fakulteta, šolanje, izobraževanje
Novice Milejši pogoji pri ponujanju storitev, dovoljenje inštrukcije in jezikovne šole

"Pričakujemo pomoč države"

Cvar je opozoril tudi na pričakovano pomoč panogi ali v okviru prihajajočega interventnega zakona za turizem ali celo novega protikoronskega svežnja. "Pričakujemo, da se bo panogi nadomestilo izpad prometa, ki je nastal zaradi dolgotrajnega zaprtja," je dejal in dodal, da od države pričakujejo tudi subvencioniranje izplačila regresa in zagotovitev obratnih sredstev za ponovni zagon panoge.

Janez Janša
Novice Janša razkril, kdaj bo Slovenija dosegla precepljenost #video

V lanskem letu vrata zaprlo 1.300 gostinskih obratov

Kot je še dejal predstavnik OZS, je v lanskem letu po podatkih Ajpesa prenehalo opravljati dejavnost 1.300 obratov, registriranih za strežbo hrane in pijače, ter več kot 1.700 nastanitvenih obratov, pri čemer ne vedo, koliko jih bo znova začelo poslovati. Prav tako Cvar pričakuje velike težave s kadrom, saj se je veliko zaposlenih zaradi dolgotrajnega zaprtja prezaposlilo v druge panoge.

Se obetajo milejši pogoji za enodnevne goste iz Italije?

Predsednik sekcije OOZ Sežana Simo Komel je dodatno opozoril na vpliv enodnevnih gostov iz Italije, ki v povprečju pomenijo 40 odstotkov njihovih gostov. Zato bi bilo po njegovem prepričanju treba sprejeti določila, ki bi tem gostom olajšala prehod meje, s čimer bi tudi ublažili vpliv epidemije.

O pogojih za opravljanje dejavnosti je Komel priznal, da so dobili nejasne odgovore, ali so sploh pooblaščeni za preverjanje pogojev za vstop v lokale, zato so se odločili razobesiti pojasnila o pogojih za vstop. S tem goste seznanijo tudi natakarji, naprej pa gre za odgovornost posameznega gosta. "Ne moremo biti policisti," je pojasnil Komel. Kot je dodal, imajo v lokalih na splošno malo miz, zato je tam tudi sicer malo gostov.

Tudi sam je opozoril na kadrovske težave zaradi prezaposlitev ter pozval k ureditvi lažjih in hitrejših postopkov za zaposlitev kadra iz tujine, tudi zunaj Evropske unije.

Novice Številke žal spet višje: včeraj potrdili toliko okužb #video
Ne spreglejte