SiolNET. Novice Slovenija
4,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnja anketa kaže, da bomo najverjetneje dobili prvo predsednico države

4,37

termometer

Musar in Logar | V Valiconu ocenjujejo, da je bila v prvem krogu glavna neznanka, kakšni bodo rezultati taktičnega glasovanja, v drugem krogu pa bo neznanka, kako lahko na izid volitev vpliva volilna udeležba. Pojasnili so, da bi pri do 70-odstotni udeležbi večino glasov dobila Pirc Musarjeva, ne glede na to, kako se odločijo neopredeljeni volivci. | Foto: STA
V Valiconu ocenjujejo, da je bila v prvem krogu glavna neznanka, kakšni bodo rezultati taktičnega glasovanja, v drugem krogu pa bo neznanka, kako lahko na izid volitev vpliva volilna udeležba. Pojasnili so, da bi pri do 70-odstotni udeležbi večino glasov dobila Pirc Musarjeva, ne glede na to, kako se odločijo neopredeljeni volivci. Foto: STA

Po podatkih javnomnenjske raziskave Valicona za Radiotelevizijo Slovenija (RTVS) bo v drugem krogu predsedniških volitev zmagala Nataša Pirc Musar in Anžeta Logarja premagala za 12 odstotnih točk. Pirc Musarjeva lahko glede na volilno napoved računa na podporo 56 odstotkov opredeljenih volivcev, Logar pa na 44 odstotkov, je poročala RTVS.

Kot so pojasnili pri Valiconu, je interval zaupanja 2,9 odstotka. Pirc Musarjeva bi po tej volilni napovedi dobila najmanj 53 odstotkov glasov opredeljenih volivcev.

Pirc Musarjevo bi podprlo 43,6 odstotka sodelujočih v anketi, Logarja pa 34,3 odstotka. Neopredeljenih je bilo 8,1 odstotka vprašanih, 14,1 odstotka se volitev ne bi udeležilo. V Valiconu so volilno udeležbo ocenili na 50-odstotno.

a Novice Objavljena ena zadnjih anket: rezultati napovedujejo spektakularen dvoboj

Pri 70-odstotni udeležbi bi večino glasov dobila Pirc Musarjeva, ne glede na neopredeljene volivce

V Valiconu ocenjujejo, da je bila v prvem krogu glavna neznanka, kakšni bodo rezultati taktičnega glasovanja, v drugem krogu pa bo neznanka, kako lahko na izid volitev vpliva volilna udeležba. Pojasnili so, da bi pri do 70-odstotni udeležbi večino glasov dobila Pirc Musarjeva, ne glede na to, kako se odločijo neopredeljeni volivci.

Teza, da ima Anže Logar realne možnosti za zmago ob nižji udeležbi, po njihovih podatkih drži le, če bi se levo od sredine zgodil večji osip v volilni udeležbi.

Raziskavo izvedli tudi za tri referendume

Valicon je v tokratni raziskavi izmeril tudi referendumsko vzdušje pred referendumi o zakonu o vladi, Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in dolgotrajni oskrbi, ki bodo 27. novembra.

Novelo zakona o RTVS bi podprlo 37,1 odstotka vprašanih, proti pa bi glasovalo 25,7 odstotka. Največja podpora se napoveduje noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bi jo podprlo 44,1 odstotka vprašanih, proti pa bi glasovalo 18,2 odstotka. Novelo zakona o vladi pa bi podprlo 36,1 odstotka vprašanih, proti pa bi bilo 22,9 odstotka.

Največja udeležba naj bi bila na referendumu o noveli zakona o RTVS (zagotovo naj bi se ga udeležilo 47,8 odstotka vprašanih, bolj verjetno udeležbo pa je napovedalo 23,8 odstotka vprašanih), le malenkost nižja udeležba pa naj bi bila na referendumih o dolgotrajni oskrbi (zagotovo se ga bo udeležilo 47 odstotkov anketirancev, bolj verjetno udeležbo je napovedalo 26,9 odstotka) in zakonu o vladi (zagotovo se ga bo udeležilo 46,5 odstotka anketirancev, bolj verjetno udeležbo je napovedalo 26,6 odstotka).

Anže Logar Novice Anketa Mladine: Nataša Pirc Musar pred Anžetom Logarjem

Kakšna pa je podpora političnim strankam?

V Valiconu so izmerili tudi podporo političnim strankam, pri čemer je stranka Gibanje Svoboda dosegla najvišjo podporo − 26,9-odstotno. SDS bi obkrožilo 18,9 odstotka vprašanih, SD 7,3 odstotka, NSi 5,8 odstotka vprašanih, 5,7 odstotka pa stranko Levica. V DZ pa bi se glede na anketo prebilo tudi Državljansko gibanje Resni.ca, ki bi ga podrlo 4,7 odstotka vprašanih. Neopredeljenih je bilo 11,9 odstotka vprašanih, 7,3 odstotka se volitev ne bi udeležilo.

Raziskavo je Valicon izvedel med 9. in 11. novembrom na vzorcu 1.860 polnoletnih oseb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin