Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 7.17

8 let

Začenja se novo šolsko leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob začetku pouka bo okoli 160.000 osnovnošolcev in nekaj več kot 83.000 dijakov znova sedlo v šolske klopi, približno 18.000 malčkov pa bo prvič prestopilo šolski prag.

Med novostmi tega šolskega leta sta širitev sofinanciranja malice na osnovnošolce ter poenotenje zimskih počitnic. V poklicnih in strokovnih šolah pa se vračajo "cveki".

Pred začetkom pouka je predsednik republike Danilo Türk poudaril, da moramo biti še posebej pozorni do prvošolčkov ter poskrbeti, da bo prvi šolski dan lep, varen in prijeten. Šolski minister Igor Lukšič pa je v videoposlanici mladim zaželel "obilo novih spoznanj", šolnike pa pozval, naj ponovno dokažejo, da je slovenska šola dobra šola.

Tako osnovnošolci kot dijaki bodo pouk zaključili s podelitvijo spričeval 24. junija, dan pred dnevom državnosti. To ne velja za devetošolce, ki bodo pouk sklenili prej, in sicer 15. junija, medtem ko bodo bodoči maturanti pouk zaključili že 24. maja.

Počitnice že ob koncu oktobra Počitnice si bodo sledile v dokaj rednih presledkih konec oktobra (t.i. krompirjeve počitnice), med božičem in novim letom, tretji teden v februarju (prvič bodo zimske počitnice potekale istočasno za vso Slovenijo in ne več v zaporednih tednih za Ljubljano in Maribor ter za ostalo Slovenijo) ter za prvi maj.

Dve tretjini cene malice bo subvencionirane Z uveljavitvijo zakona o šolski prehrani bodo dijaki ob brezplačne malice, vendar se zato subvencija v višini dveh tretjin cene malice širi tudi na osnovnošolce. Zakon sicer predvideva dodatno subvencijo v višini ene tretjine oziroma ene šestine cene malice za socialno šibkejše.

V poklicnih in strokovnih srednjih šolah se poleg tega poslavlja opisna ocena NMS ("ne dosega minimalnih standardov"), namesto te pa se vračajo številčne ocene oz. "cveki".

Policisti bodo okrepili aktivnosti Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ob začetku novega šolskega leta ena najpomembnejših nalog policije. Policisti bodo izvedli ustaljene aktivnosti. S stalno navzočnostjo ob šolah, vrtcih in šolskih poteh bodo prispevali predvsem k umirjanju prometa.

Ob začetku šolskega leta 2010/11 bomo na cestah, predvsem pa v bližini šol, ponovno srečevali otroke. Mnogi med njimi se bodo v šolske klopi podali prvič. Zlasti ti otroci ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti v vsakdanjem prometu. Zato policisti opozarjajo vse voznike, naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci zadržujejo.

Sicer pa otroci in mladoletniki spadajo v skupino t.i. šibkejših prometnih udeležencev. V prometnih nesrečah se redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč. Zaradi slabšega predvidevanja razmer v prometu in ocenjevanja hitrosti vozil pa so pogosto udeleženi kot oškodovanci v prometnih nesrečah.

Nadzirali bodo tudi tehnično brezhibnost vozil Policisti bodo poleg svojih rednih nalog poostrili nadzor prometa tudi v okolici šol. Ob tem bodo ugotavljali zlasti kršitve prekoračitev največjih dovoljenih hitrosti, uporabe varnostnega pasu in vožnje pod vplivom alkohola. Poostreno bodo nadzirali tudi tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo.

Danes bosta sicer ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar v Ljubljani obiskali prvošolčke OŠ Martina Krpana na Fužinah. Državni sekretar Damjan Lah in generalni direktor policije Janko Goršek pa bosta obiskala prvošolčke OŠ Gustava Šiliha v Mariboru.

Ne spreglejte