SiolNET. Novice Slovenija
6,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Debelina snežne odeje na Ribniškem že krepko čez pol metra #video

6,59

termometer

Največ snega je v zadnjih nekaj urah zapadlo na Ribniškem, Kočevskem in Notranjskem. Na Ribniškem je od včeraj zapadlo že okoli pol metra snega, skupna snežna odeja tako znaša že okoli 70 centimetrov, kar je največ po februarju 2018. Po zadnjih izračunih lahko do popoldneva, ko bo sneženje oslabelo, zapade še do 40 centimetrov snega. Agencija za okolje (Arso) je za večji del države izdala oranžno vremensko opozorilo, za Primorsko pa rdečega. V zgornjem videoposnetku si poglejte, kakšne so razmere na Kočevskem. 

Na Ribniškem močan veter predvsem v višjih legah gradi visoke, tudi dvometrske snežne zamete.

Medtem na Celjskem že od nedelje zvečer pada dež s snegom. V višje ležečih predelih je zapadlo od 10 do 30 centimetrov novega snega, vendar ne po vseh hribih. Po zadnjih izračunih lahko do popoldneva, ko bo sneženje oslabelo, zapade še od 20 do 40 centimetrov snega.

Promet je tekoč in zastojev ni, je danes za STA povedal vodje celjske zimske službe Damjan Maček. Dejal je, da je največ snega zapadlo na Kozjanskem in v Zgornji Savinjski dolini, ekipe celjske zimske službe pa so na terenu že od 1. ure zjutraj. Tokrat ni tako hudo, kot je bilo pred tednom dni, je še ocenil Maček.

Največ snega je preteklo noč padlo na Notranjskem in Kočevskem. Na Blokah je v zadnjih 12 urah padlo 32, v Velikih Laščah 26 in Kočevju 23 centimetrov snega.

V Novem mestu in Kočevju, kjer je v zadnjih 12 urah zapadlo dobrih 20 centimetrov snega, promet poteka počasi. Iz prometa izločajo tovorna vozila na več odsekih, in sicer na primorski in štajerski avtocesti, na vipavski hitri cesti in na južni ljubljanski obvoznici.

Vremenoslovci za danes v večjem delu države napovedujejo močan veter, sunki burje bodo ponekod dosegli hitrost okoli 140 kilometrov na uro.

Snežna odeja v Novem mestu | Foto: Š. L. Foto: Š. L.

Veter in sneg ponekod povzročila izpade elektrike

Zaradi z vetrom in snegom povezanih težav so ponekod ostali brez elektrike. Po podatkih Elektra Ljubljana je brez elektrike 2.527 uporabnikov na območju Dolenjske, Elektro Primorska pa poroča o približno 900 takšnih primerih. Na Tolminskem je brez električne energije 50 odjemalcev, na Postojnskem 250, na Pivškem pa 170. Brez elektrike je tudi 90 odjemalcev v Stari Gori na Goriškem in 300 odjemalcev na Kanalskem (Lig). Večinoma gre za posledice podrtih dreves na daljnovodih in potrgane žice zaradi vetra.

Na Koroškem močno sneži, vendar so vse ceste prevozne, je dejal Aleksander Celan iz Voca Celje.

Snežna odeja v Novem mestu | Foto: Š. L. Foto: Š. L.

Promet močno ovira tudi burja. Tako je zaradi burje in močnega sneženja prepovedan promet na primorski avtocesti med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaradi zdrsov več tovornih vozil je močno oviran promet med Postojno in Uncem ter od razcepa Nanos proti Kopru. 

Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja na Kolektor CPG Vanči Premrl, imajo zaradi sneženja težave na cestah na Idrijsko-Cerkljanskem, na cesti Ajdovščina–Col–Godovič pa zaradi zdrsa tovornjaka, ki ni upošteval prepovedi vožnje.

Zaradi zapore hitre ceste so se tovorna vozila preusmerila na državno cesto prek Rebernic, kjer je velika gneča in močno upočasnjen promet, tam pa zaradi burje trenutno velja prepoved za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Najvišja izmerjena hitrost burje v zadnji uri je bila 121 kilometrov na uro na merilni postaji Žapuže pri Ajdovščini.

Sunki burje do 140 kilometrov na uro

Najmočneje bo pihalo zjutraj in dopoldne, ko bodo sunki zelo močne burje na Primorskem ponekod na izpostavljenih mestih lahko dosegali hitrost okoli 140 kilometrov na uro, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso), ki je za večji del države izdala oranžno vremensko opozorilo.

Zelo vetrovno bo tudi drugod po državi. Veter bo najmočnejši predvsem na Bovškem, pod Karavankami in v nekoliko višjih legah severovzhodne Slovenije ter povsod nad okoli 1.400 metri nadmorske višine. Najvišje hitrosti severovzhodnega vetra bodo zjutraj in dopoldne, in sicer med 70 in sto kilometri na uro, na Bovškem lahko tudi več. Tudi drugod po Sloveniji bo v sunkih veter presegal hitrost 50 kilometrov na uro.

Novice V teh delih Slovenije lahko ponoči zapade še četrt metra snega #video

Poleg močnega vetra na Arsu pričakujejo nove obilnejše padavine. V drugi polovici noči se bodo padavine okrepile in do jutra zajele večji del Slovenije.

Ponekod bo zapadlo do pol metra snega

Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo, nad okoli 500 metri nadmorske višine pa snežilo. Predvsem po nižinah in kotlinah na severu bo ob prisotnosti severovzhodnega vetra, ki bo padavine sušil ter krajevno dvigal mejo sneženja, marsikje večinoma deževalo, na jugu pa se bodo centimetri snega hitro nabirali.

Do večera bo razen na Kočevskem od 30 do 50 centimetrov snega zapadlo tudi na Notranjskem. Okoli 50 centimetrov snega bo padlo tudi na Gorjancih, v Posavskem hribovju, Kamniško-Savinjskih Alpah, vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Drugod ga bo zapadlo manj, med petimi in 20 centimetri. 

Predvsem v nekoliko višjih legah bo veter gradil snežne zamete in sneg nanašal na ceste, zato na Arsu svetujejo previdnost na poti. "Še bolje, da se nenujnim potem raje izognete," so zapisali na Twitterju.

Še zlasti nevarne razmere bodo na prehodu med Notranjsko in Primorsko, kjer ob močni burji in sneženju pričakujejo izjemno slabo vidljivost. Vidljivost bo tudi drugod zmanjšana.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin