SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za premoženje mariborske nadškofije ni bilo zanimanja (video)

4

termometer

Danes bi se morala prvič odvijati dražba dela premoženja mariborske nadškofije. Toda za orglarsko šolo v Hočah, katere vrednost naj bi se gibala okrog milijona in pol evrov, se ni zanimal nihče.

V mariborski nadškofiji znova tli upanje, da jim bo nekaj le ostalo. Anton Martin Slomšek, ki je iz Avstrije v Maribor prenesel sedež škofije, bi se obračal v grobu, menijo nekateri verniki, ki upajo, da nadškofija ne bo šla v avstrijske roke.

Že več kot pol leta pa je brez glave tako ljubljanska kot mariborska nadškofija. Če je v preteklosti veljalo, da so o glavnih kadrovskih odločitvah v Cerkvi odločali kvečjemu duhovniki, pa so se tokrat v iskanje novih škofov aktivno vključili tudi laiki. Še več. Ne da bi upoštevali ustaljene cerkvene postopke, so poromali naravnost v Rim, kjer so znotraj vatikanskih struktur poskušali prikazati stanje v slovenski Cerkve, ki so jo v preteklih letih pretresali pedofilske afere in zlom mariborskega finančnega imperija.

Tovrstno lobiranje je razjezilo predvsem murskosoboškega škofa Petra Štumfa. Toda vloga laikov, ki spremljajo slovensko Cerkev in so njen del, je vse od drugega vatikanskega koncila pomembnejša kot v preteklosti, s papežem Frančiškom pa se je le še okrepila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin