Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2017,
15.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

7

Natisni članek

Donald Trump Andrej Plenković Borut Pahor arbitraža Miro Cerar

Sreda, 20. 9. 2017, 15.07

6 let, 6 mesecev

Za Pahorja dvostranski sporazum s Hrvati nesprejemljiv #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

7

Premier Miro Cerar se je v torek na sedežu ZN sestal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, o arbitražni sodbi o meji s Hrvaško pa je govoril tudi z drugimi sogovorniki.


Video: Planet TV

Cerar in Plenković sta se ob robu splošne razprave svetovnih voditeljev na zasedanju 72. Generalne skupščine ZN dogovorila, da bo Cerar 27. septembra obiskal Zagreb. Plenković je sicer ponovil stališče Hrvaške, da je vprašanje meje s Slovenijo treba reševati v dvostranskih pogajanjih na podlagi mednarodnega prava. Ljubljana to vztrajno zavrača in vztraja pri uresničitvi junija letos izrečene arbitražne sodbe o meji med državama. 

Predsednik ZDA Donald Trump je v govoru zavrnil grožnje državni suverenosti in dejal: "Moramo podpreti spoštovanje prava, spoštovanje meja in spoštovanje kulture in mirnega dogovarjanja."

ZDA so sicer glede arbitražne odločbe do zdaj zagovarjale stališče, da gre za vprašanje Slovenije in Hrvaške, kar zadnja razume kot podporo svojemu stališču.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki je v torek pripotoval v New York, je bil do zdaj proti Cerarjevi poti v Zagreb, dokler ta ne sprejme odločitve arbitražnega sodišča.


Preberite še:
Mahnič se brani: Hrvaški je z vojno grozil Cerar #arbitraža

Cerar se je v torek zvečer s spremljevalko Mojco Stropnik in drugimi voditelji odpravil na tradicionalni sprejem pri predsedniku ZDA in prvi dami Melanii Trump. Pred sprejemom je izrazil upanje, da jim bo uspelo spregovoriti nekaj besed.

"Nekaj bo vljudnostnih, nekaj pa vsebinskih. Srečanje bom zagotovo izkoristil, da prenesem kakšno temeljno sporočilo ameriškemu predsedniku in povem njegovi gospe, naši Melanii, da smo ponosni nanjo," je dejal Cerar.
 

kolinda grabar-kitarović, borut pahor | Foto: Reuters Foto: Reuters Pahor: Dialog je koristen

Sicer se tudi predsedniku Pahorju zdi reševanje vprašanja z dvostranskim sporazumom nesprejemljivo. "Že pristanek na to, da smo se pripravljeni pogovarjati o implementaciji sporazuma z novo dvostransko pogodbo, bi pomenil, da je pravna vrednost razsodbe bistveno oslabljena," je dejal.

Na vprašanje, kaj pričakuje od srečanja med Cerarjem in Plenkovićem, je Pahor poudaril, da se mu zdi vsak dialog koristen. "Ne pričakujem, da bi lahko na tem srečanju odgovorila na vprašanja, ki zadevajo povsem različna mnenja glede uveljavitve sodbe arbitražnega sodišča. Vendar moram hkrati reči, da je za Slovenijo bistveno, da na koncu velja sodba arbitražnega sodišča. Na koncu vseh koncev bo tudi tako veljalo," je prepričan slovenski predsednik.

Ne spreglejte