Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 3. 2014,
11.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DDV Karl Erjavec

Ponedeljek, 31. 3. 2014, 11.12

7 let, 12 mesecev

Za Karla Erjavca je dvig DDV trenutno najbolj pravičen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zelo verjetno bo vlada v četrtek že zaprla primanjkljaj 200 milijonov evrov, ki je nastal zaradi odločbe ustavnega sodišča glede zakona o davku na nepremičnine, pravi prvak DeSUS Karl Erjavec.

Kot poudarja, je dvig DDV v trenutnih razmerah "najbolj pravičen", tudi sicer pa je za DeSUS pomembno, da ni posegov v pokojnine in regrese za upokojence. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pred današnjo sejo državnega zbora pojasnil, da bo z dvigom DDV vsakdo nekaj prispeval v proračun. Če bi šli samo v posege v pokojnine, pa bi bil prizadet samo en del populacije, je opozoril.

Rezerve bo potrebno poiskati tudi znotraj proračuna Minister za finance Uroš Čufer je sicer na nedeljskem sestanku predlagal še nekaj novih rešitev. Kot je pojasnil Erjavec, bo treba rezerve poiskati tudi znotraj proračuna. Natančne izračune o vplivu povišanega davka na proračun pa bo finančni minister po napovedih Erjavca pripravil do četrtkove seje vlade.

Vodstvo DeSUS Čuferjev predlog o dvigu DDV obravnava na današnjem sestanku in Erjavec je že pred začetkom zatrdil, da bodo predlog podprli. Hkrati pa je izrazil zaskrbljenost, ali bo ta ukrep zadostoval.

V DeSUS se strinjajo tudi s tem, da je treba po strokovni plati nadaljevati z zakonom o davku na nepremičnine, da torej stroka prouči, kje so bile storjene napake in kaj bi bilo treba storiti, da jih odpravijo.

Erjavec: Vedel sem, da se bo zgodilo točno to, kar se je "Cel čas sem opozarjal na to. Veste, da nisem podprl nepremičninskega zakona. Vedel sem, da se bo zgodilo točno to, kar se je. Vedeli smo, da evidence niso popolne, že kot minister za okolje in prostor sem ugotovil, da imajo veliko pomanjkljivosti in da bodo težave tudi pri vrednotenju nepremičnin," je dejal Erjavec.

Ob tem je spomnil tudi na Čuferjev predlog, da bi po uvedbi davka na nepremičnine sčasoma znižali tudi obdavčitve plač. A po Erjavčevi oceni je zelo malo možnosti, da bi bil nepremičninski zakon uveljavljen v mandatu aktualne vlade. "To je moje osebno mnenje in mislim, da nisem daleč od resnice," je sklenil.

Trgovska in obrtna zbornica odločno proti Iz Trgovske zbornice so sporočili, da bo imel dvig DDV negativne posledice za gospodarstvo, in vladi predlagali zajezitev javne porabe. Medtem je vlada podoben odziv dobila tudi iz Obrtne zbornice, ki nasprotuje vsakršnemu višanju davkov, vladi pa namesto tega predlagajo, naj rezerve za krpanje proračunske luknje najde na odhodkovni strani ter pri učinkovitejšem pobiranju davkov.

Gospodarska zbornica Slovenije odločno zavrača nove obremenitve zaradi padca davka na nepremičnine in terja ukrepe za zmanjšanje javne porabe in odgovornost zaradi poloma z nepremičninskim davkom. Izpad bi nadomestili z ukrepi, ki bi imeli takojšnji učinek V SD podpirajo predlog dviga DDV, ki bi po padcu nepremičninskega zakona na ustavnem sodišču lahko nadomestil izpad v proračunu. Medtem se v Državljanski listi o podpori še niso odločili. Ob tem vodja poslancev DL Rihard Braniselj izpostavlja, da je Slovenija preveč davčno obremenjena, a da morajo nadomestiti izpad, in to z ukrepi, ki bi "imeli takojšnji učinek".

Ne spreglejte