Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
19.08

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 19.08

7 let

Za Janšo je Goran Klemenčič pogrebnik slovenskega pravosodja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Stanje v slovenskem pravosodju je priklicalo avtentičnega pogrebnika te faraonske institucije, je o kandidaturi Gorana Klemenčiča za pravosodnega ministra na Twitterju zapisal Janez Janša.

Ob današnjem podpisu koalicijske pogodbe so v javnosti zaokrožila že prva ministrska imena, med katerimi je tudi nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič.

Prvak SDS, ki na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen, se je na Twitterju odzval še s primerjavo ekstremističnih skupin ISIS, Al Kaida, Forum 21 in Forum 571. Kot je zapisal, te skupine predstavljajo grožnjo naši demokraciji, civilizaciji, načinu življenja in vrednotam.

Sodniki pričakujejo dobro sodelovanje s Klemenčičem V sodniških vrstah s prihodom Gorana Klemenčiča na mesto pravosodnega ministra pričakujejo predvsem dobro sodelovanje. V vsakem primeru pa si, pravijo v sodniškem društvu, želijo delovati za izboljšanje vladavine prava in pravne države. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša predloga ni želel komentirati, saj se mu to ne zdi primerno, so pojasnili na sodišču.

Prav tako je bil v izjavi skop generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Za spletni portal MMC RTV Slovenija je dejal, da za Klemenčičevo kandidaturo še ne ve in da jo bo lahko komentiral šele, ko bo kandidat predstavil svoje načrte na parlamentarnih zaslišanjih in če bo dejansko izvoljen. Vse drugo se mu zdi politično preračunavanje. Poudaril pa je, da je pravosodni sistem neprimerno večji, kot je Komisija za preprečevanje korupcije, in zato tudi precej bolj večplasten.

Medtem pa predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek meni, da je bil Klemenčič dober predsednik KPK. "Če bo tako zavzeto in ob upoštevanju zakonskih podlag in pristojnosti, ki jih bo imel, tako dejaven tudi na ministrstvu za pravosodje, potem lahko pričakujemo dobro sodelovanje, kar je tudi naša želja," je dejala Roblekova.

Združenje Manager: Najpomembnejša bosta finančni in gospodarski minister Glede na potrebe Slovenije bosta v novi vladi Mira Cerarja najpomembnejša finančni in gospodarski minister, pravijo v Združenju Manager. Pričakujejo, da bosta najglasnejša zagovornika krotenja proračunskih izdatkov in posodobitve javne uprave na eni strani ter spodbujevalca gospodarske rasti in konkurenčnosti na drugi.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) posameznih kandidatur za ministre še ne želi ocenjevati, saj bo pomembno, kakšne konkretne rešitve bodo predstavili in kako bo te rešitve podpirala celotna koalicija. Čaka jih težko delo, je ocenil predsednik GZS Samo Hribar Milič. "Glede na to, da jih ne poznamo dobro, ker niso bili udeleženi pri vodenju ali strokovnih razpravah, lahko rečemo le to, da so nase prevzeli veliko vlogo in da jih čaka težko delo," pravi Hribar Milič.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) od nove ministrske ekipe pričakujejo več posluha za malo gospodarstvo. Čim prej naj spet začne delovati tudi svet za obrt in podjetništvo, ki so ga v času prejšnje vlade ustanovili z namenom hitrejšega in učinkovitejšega reševanja težav obrtnikov in malih podjetnikov.

V OZS si želijo, da bo celotna ministrska ekipa upoštevala načelo EU "najprej pomisli na male". Malo gospodarstvo namreč predstavlja kar 99 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva in zaposluje 230 tisoč ljudi, so po današnjem podpisu koalicijske pogodbe sporočili iz OZS.

Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin kandidaturo Milojke Kolar za zdravstveno ministrico ocenjuje kot pozitivno. Kolarjeva se spozna na finance, to pa zdravstvo v tem trenutku najbolj potrebuje, pravi. V Zdravniški zbornici Slovenije so v prvih komentarjih glede kandidature Kolarjeve zadržani, češ da je ne poznajo.

Odločitev, da bi v novi vladi ministrstvo za kulturo prevzela Julijana Bizjak Mlakar, kulturnike navdaja z nekaj upanja. Predsednik NSK Miran Zupanič meni, da se je Cerar s to odločitvijo zavezal, da bo bolj pozoren do kulture, koordinatorju KOKS Igorju Koršič pa se zdi odločitev obetavna, saj je kandidatka "borka za javni interes".

Sindikati za ohranjanje delovnih mest in odpravljanje revščine Najpomembnejša bo temeljna usmeritev vlade, ob podpisu koalicijskega sporazuma in kandidatni listi ministrov pravi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Upa, da bodo ministri v socialnem dialogu iskali rešitve, med drugim za ohranjanje delovnih mest in odpravljanje revščine.

Ne spreglejte