Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2011,
15.59

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jure Zupan Univerza na Primorskem

Sreda, 8. 6. 2011, 15.59

4 leta

"Za gradnjo prostorov Univerze na Primorskem ni bilo finančnega načrta"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje gradbene posle, je v zvezi s projektom obnove in dograditve prostorov Univerze na Primorskem zaslišala nekdanjega visokošolskega ministra Jureta Zupana.

Zupan je poudaril, da na ministrstvu niso dobili celotnega finančnega načrta in niso dali soglasja za spremembo projekta, saj tega denarja preprosto niso imeli. Investitorstvo je prešlo z ministrstva na univerzo Kot je pojasnil, je bil ob dogovoru za investicijo - gre za prenovo palače Armeria Foresteria - investitor in financer ministrstvo. Še preden pa je sam nastopil funkcijo visokošolskega ministra, je investitorstvo prešlo na Univerzo na Primorskem. In tu je po njegovih besedah središčni vzrok vseh težav. Vrednost investicije je narasla za več kot tri milijone evrov Institucija, ki vodi investicijo, je namreč dolžna narediti načrte, zbrati podatke in prositi financerje za denar, pojasnjuje. V omenjenem primeru je po njegovih navedbah vrednost investicije iz začetnih 4,1 milijona evrov narasla na 7,9 milijona evrov, za kar ministrstvo ni dalo soglasja. So jim pa svetovali, da poiščejo dodatne financerje, pojasnjuje nekdanji minister.

Armeria Foresteria je zgodovinski spomenik, meni Zupan. Na vprašanje Vita Rožeja (Zares), ali bi bila škoda za Univerzo na Primorskem in slovensko kulturo, če bi bila ta stavba leta 2007 prodana na dražbi, je odgovoril, da bi bila prav gotovo škoda, "vendar človek lahko naredi toliko, kolikor ima denarja". Na Rožejevo vprašanje, ali je druge ministrske kolege kdaj povprašal, ali bi bili pripravljeni sofinancirati projekt, pa odgovarja, da to ni bila njegova naloga, saj je bilo ministrstvo financer, ne pa investitor. So se pa, kot pravi, o tem na vladi pogovarjali na neformalnih sestankih.

Golobič: Zaradi poplačila dolga niso bili oškodovani drugi projekti Zaradi poplačila dolga Univerze na Primorskem v letu 2008 niso bili oškodovani drugi projekti, je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo dejal visokošolski minister v odstopu Gregor Golobič. Glede velikega povečanja vrednosti investicije je Golobič dejal, da lahko pride pri obnovi starega in zaščitenega objekta do nepredvidenih stroškov. Kot pravi, je bilo očitno, da je bilo ob ugotovitvi dodatnih stroškov več poskusov, da bi na upravnem odboru pridobili soglasje, a zaradi nasprotovanja v vladi tega soglasja ni bilo.

Na vprašanje predsednice komisije Alenke Jeraj (SDS), zakaj Univerzi na Primorskem ni odobril poroštva namesto plačila dolga, je Golobič odgovoril, da je bil v času, ko je nastopil ministrsko funkcijo poroštveni potencial že izčrpan, zato to nikoli ni bilo na dnevnem redu kot možnost. Ob tem dodaja, da je želela problem na podoben način, kot ga je sam, rešiti tudi njegova predhodnica Mojca Kucler Dolinar, "a ni prodrla skozi vladno proceduro".

Prerazporejena sredstva bi sicer ostala neizkoriščena Za poplačilo dolga v vrednosti slabih 3,5 milijona evrov je visokošolsko ministrstvo denar zagotovilo s prerazporeditvijo sredstev iz postavke investicije v raziskovalno dejavnost. Na vprašanje, katerih projektov zaradi tega niso mogli izvesti, Golobič odgovarja, da posebnih projektov za podporo raziskovalne dejavnosti novembra 2008, ko je nastopil mandat, ni bilo, zato bi ta denar ostal neizkoriščen. Kot pravi, jim tako ni bilo treba tehtati, ali bodo nek projekt opustili.

"Vsi računi za gradnjo vikenda so bili plačani" Golobič je tudi pojasnil, da mu je podjetje Makro 5, ki je tudi prenavljalo Armerio Foresterio, vikend do tretje gradbene faze gradilo v drugi polovici leta 2004 in v prvi polovici leta 2005. "Vsi računi so bili plačani", je poudaril. Koliko pa so znašali, pa se ni spomnil.

Kot dodaja, so zamudne obresti zaradi terjatev v času, ko je on prevzel ministrsko funkcijo, znašale več kot 700.000 evrov, na ministrstvu pa so izposlovali popust v višini dobrih 200.000 evrov. "Iz tega sklepati, da bi kdo dobil korist, je absurdno," je poudaril. Korist sta po njegovem prepričanju dobili država zaradi nižjega plačila in Univerza na Primorskem.

Sum korupcije v povezavi z Golobičem Komisija, ki se je doslej ukvarjala predvsem s projekti v Mestni občini Ljubljana, preiskuje tudi sum korupcije v povezavi z Golobičem. Podjetje Makro 5, ki je Golobiču v Vinjolah gradilo hišo, je namreč dobilo kmalu po njegovem nastopu ministrske funkcije v celoti poplačan dolg za prenovo Armerie Foresterie, prejšnja vlada pa je plačilo dolga zavrnila, navajajo poslanci SDS, SLS in SNS v zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije.

Ne spreglejte