Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
20. 10. 2016,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

6

Natisni članek

Poklicna gasilska enota Krško Joško Žvar Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije gasilci

Četrtek, 20. 10. 2016, 4.04

6 let, 6 mesecev

Za direktorja dodatek, gasilec pa mora po denar za malico na sodišče

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

6

gasilec | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Na ljubljanskem delovnem sodišču se začenja sojenje v tožbi gasilca poklicne gasilske enote v Krškem zoper delodajalca, ker mu ta – po mnenju tožnika neupravičeno – ne izplačuje dodatka za malico v nočnem času. Na drugi strani sindikat direktorju zavoda Jošku Žvaru očita, da si neupravičeno izplačuje dodatek za stalno pripravljenost.

V krški enoti zaposlen gasilec Anton Drenik, ki je tudi sindikalni zastopnik v tej enoti, toži svojega delodajalca zaradi neizplačila dodatka za malico v nočnem času. 

Prva obravnava na delovnem sodišču v Brežicah je bila sklicana za danes, a jo je po naših informacijah sodnica preložila, ker je v petek prejela dodatno dokumentacijo, ki pa je ni imela časa preučiti. Naslednja obravnava v tej zadevi bo tako sredi januarja.

Poldrugi evro dodatka v nočni izmeni

Zakaj tožba? Aprila 2006 so začele veljati spremembe zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, po katerih javnemu uslužbencu na področju zaščite in reševanja za nočno delo pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za malico. 

Sprva smo zapisali, da dodatka ne izplačuje noben od 13 gasilskih zavodov po državi (od lani jih je 14, saj so svoj zavod dobile še Domžale). A nas je generalni sekretar sindikata David Švarc opozoril, da v enem zavodu dodatek zaposlenim gasilcem vse od uveljavitve sprememb zakona izplačujejo, in sicer v Trbovljah. 

Več zaposlenih v zavodih, ki dodatka ne izplačujejo, naj bi sprožilo tožbe proti delodajalcem, prvi pa je na sodišče prišel primer v Krškem. Tu nam na vprašanje, zakaj dodatka ne izplačujejo, niso odgovorili, češ da se zadeva rešuje na sodišču in da jo bodo komentirali po pravnomočnosti. Kot navaja Drenik v tožbi, pa naj bi se zavod (med drugim) skliceval na zakon o uravnoteženju javnih financ, ki je začel veljati šele leta 2012. 

Domino efekt?

Drenik, ki polovico delovnega časa opravlja delo v nočnem turnusu (od 7. ure zvečer do 7. ure zjutraj), od delodajalca zahteva poplačilo 1.481,2 evra z zamudnimi obrestmi ter povračilo sodnih stroškov. 

Gasilci bi morali, kot navaja, za dodatek prejemati 1,76 evra dnevno (gasilci so namreč do začetka lanskega leta prejemali 3,52 evra dnevno za malico, od lani dalje pa 3,68 evra). 

Omenimo, da je v državi prek 800 poklicnih gasilcev (nekaj jih sicer dela v podjetjih), kar bi pomenilo, da bi Drenikov uspeh na sodišču lahko vsem javnim zavodom prinesel prek milijon evrov dodatnih obveznosti. Temu je treba prišteti še zamudne obresti.

Nihče od poklicnih gasilcev naj od leta 2006, ko je bil uzakonjen, ne bi prejel dodatka za malico za nočno delo. Tožbe naj bi vložili zaposleni v več zavodih, kot prvi pa je na sodišče prišel primer iz Krškega. | Foto: Matej Leskovšek Nihče od poklicnih gasilcev naj od leta 2006, ko je bil uzakonjen, ne bi prejel dodatka za malico za nočno delo. Tožbe naj bi vložili zaposleni v več zavodih, kot prvi pa je na sodišče prišel primer iz Krškega. Foto: Matej Leskovšek

 

Dodatek za direktorja pod lupo inšpektorata

Sindikat poklicnih gasilcev Slovenije pa ob vsem tem opozarja na to, da si, medtem ko morajo gasilci za take stvari na sodišče, šest od 13 direktorjev gasilskih zavodov po državi izplačuje dodatek za stalno pripravljenost in stalnost ter prispevek za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje. Ker ne delujejo v operativni dejavnosti kot gasilci, so ta izplačila neupravičena, menijo v sindikatu. Ta je domnevne nepravilnosti februarja prijavil inšpektoratu za javni sektor, protikorupcijski komisiji in računskemu sodišču.

Direktor zavoda v Krškem Joško Žvar do pravnomočnosti odločitev inšpekcijskih in sodnih pregledov ne želi komentirati očitkov o neupravičenem izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost.  | Foto: A.K., arhiv DL Direktor zavoda v Krškem Joško Žvar do pravnomočnosti odločitev inšpekcijskih in sodnih pregledov ne želi komentirati očitkov o neupravičenem izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost. Foto: A.K., arhiv DL Med tistimi, ki dodatke prejemajo, je po navedbah sindikata tudi direktor krške poklicne gasilske enote Joško Žvar, torej Drenikov nadrejeni.

Žvar trdi, da je denar za dodatke zaslužen na trgu

V gasilskem zavodu na naša vprašanja o tem niso odgovorili. "Ne moremo vam posredovati želenih podatkov, ker na pristojnem sodišču in inšpekcijah še potekajo postopki ugotovitev morebitnih nepravilnosti.Ko bodo postopki končani in sprejete pravnomočne sodbe, vas bomo obvestili," so zapisali v odgovoru, pod katerega je podpisan Žvar.

Ta je sicer že februarja za Dolenjski list dejal, da poleg dela direktorja opravlja tudi operativno delo poveljnika in strokovnega direktorja. "Ko delimo te dodatke, jih ne delimo iz proračunskih sredstev. 80 odstotkov svojih dohodkov ustvarjamo na trgu s pogodbami. To nima nobene zveze z izvajanjem javne službe. Stalno pripravljenost zahtevajo od nas pogodbe poslovnih partnerjev," je dejal.

Na te navedbe se je po objavi članka odzval generalni sekretar gasilskega sindikata Švarc. Po njegovih besedah Žvar ne izpolnjuje osnovnega pogoja za zasedbo delovnega mesta poveljnika operative, saj nima opravljene šole za poklicnega gasilca. Zato mu, tako Švarc, dodatki za operativce ne pripadajo, tega pa ne opraviči niti dejstvo, da krška gasilska enota velik del denarja dobi na trgu.

Inšpekcija poleg Krškega še v Kopru in Celju

Direktor zavoda v Krškem Jođko Žvar do pravnomočnosti odločitev inšpekcijskih in sodnih pregledov ne želi komentirati očitkov o neupravičenem izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost. | Foto: Ana Kovač Direktor zavoda v Krškem Jođko Žvar do pravnomočnosti odločitev inšpekcijskih in sodnih pregledov ne želi komentirati očitkov o neupravičenem izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost. Foto: Ana Kovač Kako daleč so postopki ugotavljanja morebitnih nepravilnosti, ki jih je februarja sprožil sindikat? Na inšpektoratu za javni sektor pravijo, da so uvedli inšpekcijske nadzore v treh javnih gasilskih zavodih, katerim je bilo očitanih največ nepravilnosti, in sicer v Celju, Krškem ter Kopru. Inšpekcijski nadzori so še v teku, so nam sporočili.

Na KPK so nam sprva dejali, da prijave niso prejeli, na naše ponovno vprašanje pa odgovorili, da so prijavo prejeli in da zadevo preiskujejo.

Na računskem sodišču pa pravijo, da so prejeli prijavo sindikata in jo obravnavajo kot pobudo za revizijo.

Ne spreglejte