Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
11.53

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

9

Natisni članek

Bled Ljubljana Kidričevo turistična taksa

Sreda, 20. 3. 2019, 11.53

5 let, 1 mesec

Z višjo turistično takso bodo zgradili kolesarsko povezavo do Bohinja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

9

Medtem ko si na Bledu zaradi višje turistične takse obetajo milijon evrov več prihodkov, bodo v Kidričevem bogatejši le za 500 evrov. Na Bledu bodo sredstva namenili za izgradnjo kolesarske povezave do Bohinja.

Z novim letom so počitnice marsikje v Sloveniji zasolili. Turistično takso so na 3,125 evra dnevno, kar je največ, kot še dovoli država, navili v Ljubljani, na Bledu in celo v turistično neprepoznavnem Kidričevem.

Medtem ko je turistična taksa priliv občin, so z novim letom v znesku turistične takse začeli zaračunavati še promocijsko takso, ki gre v žep Slovenski turistični organizaciji (STO) za promocijo Slovenije na tujih trgih. Na STO ocenjujejo, da naj bi se v ta namen letos nabralo 4,7 milijona evrov.

Promocijska taksa znaša četrtino občinske turistične takse, ki jo lahko občine določajo same, a največ do višine 2,5 evra na dan. Končna taksa za turista lahko znaša največ 3,125 evra. Za primer, če občina določi turistično takso v višini 1 evro, torej dodatek za promocijo (ta je prihodek države) znaša 25 centov, končna taksa, ki jo plača turist, pa 1,25 evra. 

Kolesarska povezava od Bleda do Bohinja bo velika pridobitev za turizem obeh občin. | Foto: Thinkstock Kolesarska povezava od Bleda do Bohinja bo velika pridobitev za turizem obeh občin. Foto: Thinkstock

Poraba sredstev iz turističnih taks zakonsko omejena

Višja taksa naj bi bila namenjena izboljšanju konkurenčnosti posameznih destinacij, saj jo morajo občine vložiti v trženje in promocijo turizma, izboljšanje turistične ponudbe, izboljšanje infrastrukture in podobne s turizmom povezane dejavnosti. Porabo teh sredstev tako omejuje zakonska določba.

Vse tri občine z rekordnimi višinami taks smo vprašali, koliko dodatnih prilivov na ta račun pričakujejo letos in za katere večje konkretne projekte jih bodo porabile.

V Ljubljani brez konkretnih odgovorov

V Ljubljani v letošnjem letu načrtujejo, da bodo iz naslova turističnih taks zabeležili okoli tri odstotke več prilivov kot leta 2018. Pobrali naj bi 4,4 milijona evrov.

V zavodu Turizem Ljubljana poudarjajo, da gre za namenska sredstva, ki jih v skladu z zakonom usmerjajo v promocijo in pospeševanje prodaje: za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah, sofinanciranje programov turističnih društev na območju MOL, založniške in tiskarske storitve, promocijo na turističnih sejmih in borzah, kongresno dejavnost in promocijo na kongresnih borzah, partnerske aktivnosti, oglaševanje, odnose z javnostmi, sodelovanje v mednarodnih projektih in organizacijah, promocijske aktivnosti regionalne destinacijske organizacije (RDO) Ljubljana-Osrednja Slovenija.

Turizem
Novice Ljubljana turistično takso dvignila na maksimum. Kako je v drugih občinah?

"Sredstva za izvajanje aktivnosti, ki so predvidene v Strategiji razvoja in trženja turistične destinacije Ljubljana, se vsako leto zagotavljajo iz proračuna MOL iz namenskih sredstev za financiranje spodbujanja razvoja turizma na ravni turističnega območja, delno tudi iz trženjskih aktivnosti Turizma Ljubljane in občasno s sofinanciranjem skupnih aktivnosti zainteresiranih deležnikov," so sporočili z MOL.

Na Bledu bodo takso porabili za velike projekte

V proračunu Občine Bled je predvideno, da bodo letošnji prihodki z naslova turistične takse znašali 2,3 milijona evrov. To je približno milijon evrov več kot lani. Zatrjujejo, da se bo taksa v celoti porabila za namen, kot ga določa zakon, torej jo bodo vrnili v urejanje kraja, pohodniških poti, kolesarskih stez ...

Milijon evrov bo za svoje delo prejel zavod Turizem Bled, preostanek pa bo v veliki meri namenjen velikim blejskim zgodbam, kot sta med drugim obnova Jezerske promenade in izgradnja kolesarske steze od Bleda do Bohinja. "Župan Janez Fajfar pravi, da na izgradnjo kolesarske steze, ki bo končno povezala dve srčiki turizma na Zgornjem Gorenjskem in širše, čakamo že absolutno predolgo, tako kot na južno obvoznico, ki pa je bila in ostaja projekt Republike Slovenije," so sporočili iz Turizma Bled.

Poleg kolesarske steze jih čaka še obnova promenade

V gorenjskem turističnem biseru nameravajo v izgradnjo kolesarske steze od Bleda do Bohinja v prihodnjih petih letih vložiti okoli tri milijone evrov. Soglasja in dovoljenja nameravajo pridobiti do jeseni 2020, nato pa začeti gradnjo.

Tudi obnova Jezerske promenade na Bledu je vredna okoli tri milijone evrov. | Foto: Vid Ponikvar Tudi obnova Jezerske promenade na Bledu je vredna okoli tri milijone evrov. Foto: Vid Ponikvar Dodali so še, da na prepotrebno obnovo čaka tudi Jezerska promenada, osrednje sprehajališče s pogledom na najlepše blejske vedute. Tudi zanjo nameravajo odšteti tri milijone evrov.

V Kidričevem pripravljeni na znižanje taks

V turistično slabo razviti občini Kidričevo, ki se je z dvigom turistične takse postavila ob bok Ljubljani in Bledu, obstaja samo en ponudnik prenočitev. Restavracija s prenočišči Pan razpolaga z 11 posteljami in je članica skupine Talum. Večina njihovih gostov je prav poslovnih partnerjev matičnega podjetja Talum, enega največjih slovenskih izvoznih podjetij. "V primeru, da se bodo pojavili novi ponudniki prenočitev za turiste, bomo takso ustrezno prilagodili oziroma znižali," so sporočili iz občinske uprave.

Lani so iz naslova turističnih taks prejeli slabih tisoč evrov prihodkov. Letos predvidevajo, da se jih bo nabralo še 500 evrov več. Ta sredstva namenjajo za sofinanciranje raznih prireditev v občini.

Ne spreglejte