SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z novim letom višja najnižja bruto urna postavka za študentsko delo

0,53

termometer

Študentsko delo
Foto: STA

Poslanci so danes v okviru redne oktobrske seje DZ s 55 glasovi za in dvema proti potrdili novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero bruto urna postavka za študentsko delo ne bo smela biti nižja od 5,4 evra. Sprememba bruto urne postavke, ki trenutno znaša 4,89 evra, bo po predlogu začela veljati 1. januarja prihodnje leto.

Študentsko delo Novice Študentsko delo bo bolje plačano: urna postavka bo višja

Levica je z dopolnilom postavko poskušala dvigniti na 5,63 evra bruto, kot je to predvideval njihov kompromisni predlog, preden ga je koalicija povozila z dopolnilom na seji parlamentarnega odbora za finance. A v Levici jim danes s svojimi argumenti poslanskih kolegov ni uspelo prepričati. Dopolnila, ki so ga v DZ vložili v ponedeljek, poslanski zbor namreč ni podprl.

Iz koalicijskih vrst je bilo danes slišati predvsem opozorila o tem, da bi dvig najnižje postavke dolgoročno povzročil več škode kot koristi ter da ga je treba urediti sistemsko. Opozicijske stranke pa so med drugim izrazile skrb, da se bo zaradi dviga najnižje urne postavke količina študentskega dela bistveno zmanjšala.

To se po prepričanju poslanca Levice Mihe Kordiša ne bo zgodilo, saj konkurenčnost študentskega dela ni v višini urne postavke, ampak v njegovi fleksibilnosti. Pozval je tudi k oblikovanju načrta, kako trg dela pripeljati do tega, da "nobenemu študentu iz pritiska golega preživetja ne bo več treba poseči po podplačani, nedostojni, prekarni obliki zaposlitve v okviru študentskega dela".

predavalnica profesor študenti Novice Fiktivni vpisi: kako študenti izigravajo sistem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin