Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2019,
8.23

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

vročina poletje

Četrtek, 25. 7. 2019, 8.23

4 leta, 9 mesecev

V Ljubljani rekord tropskih noči #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Do vključno petka bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Najvišje dnevne temperature so danes na Goriškem povzpele do 36 stopinj Celzija, drugod je bilo nekaj stopinj manj. Visoke temperature zadnjih dni že povzročajo nekaj težav, v Ljubljani je bil dosežen tudi nov rekord tropskih noči, saj se temperatura že tri noči ni spustila pod 20 stopinj Celzija.

Do vključno petka bo po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, opozarjajo na Arsu.

Jutri bo še prevladovalo sončno vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 30 do 35 stopinj Celzija. Predvsem v krajih severno od nas in v notranjosti Hrvaške bodo popoldne nastale posamezne nevihte.

V soboto bo dopoldne še sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč. Soparno bo. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Vročina bo popustila.

Visoke temperature povzročajo težave predvsem starejšim

Visoke temperature zadnjih dni predvsem pri starejših povzročajo nekaj težav. Pomoč v zdravstvenih ustanovah poiščejo predvsem zaradi omotičnosti, utrujenosti ali vrtoglavice. Hujše težave ali zapleti, zaradi katerih bi bila potrebna hospitalizacija, niso pogosti. Težave ob poletni vročini omilimo z zadrževanjem na hladnem in hidracijo.

V Zdravstvenem domu Ljubljana posebne statistike obravnavanih primerov zaradi vročine ne vodijo, zato točne številke bolnikov, ki pridejo na urgenco zaradi težav, povezanih z visoko zunanjo temperaturo, ne poznajo, jih je pa po njihovi oceni kar veliko, je za STA pojasnil urgentni zdravnik splošne nujne medicinske pomoči Marko Zelinka.

Glavnino bolnikov predstavljajo starejši bolniki s pridruženimi boleznimi, ki prihajajo večinoma zaradi poslabšanja katere izmed osnovnih bolezni, kot so srčno popuščanje, rakaste bolezni in motnje srčnega ritma. | Foto: Glavnino bolnikov predstavljajo starejši bolniki s pridruženimi boleznimi, ki prihajajo večinoma zaradi poslabšanja katere izmed osnovnih bolezni, kot so srčno popuščanje, rakaste bolezni in motnje srčnega ritma.

"Prihajajo s težavami, kot so omotičnost, utrujenost, vrtoglavice, kolapsi ... Resni zapleti v smislu hudih poslabšanj kroničnih bolezni ali toplotnega udara pa so izjemno redki, tako da hospitalizacije praviloma niso potrebne," je zapisal Zelinka.

V UKC Ljubljana hujših težav zaradi vročine ne opažajo. Tudi mariborskem kliničnem centru na internistični nujni pomoči zaenkrat ne beležijo večjega števila bolnikov.

Glavnino bolnikov predstavljajo starejši bolniki s pridruženimi boleznimi, ki prihajajo večinoma zaradi poslabšanja katere izmed osnovnih bolezni, kot so srčno popuščanje, rakaste bolezni in motnje srčnega ritma.

Starejši in osebe s kroničnimi boleznimi so v dneh z visoko toplotno obremenitvijo tudi sicer med bolj ogroženimi skupinami. Med njimi so še bolniki, ki jemljejo zdravila z vplivom na regulacijo telesne temperature, gibalno ovirani, nosečnice in doječe matere, dojenčki in majhni otroci ter delavci na prostem.

V Ljubljani rekord tropskih noči

V Ljubljani je padel tudi rekord tropskih noči, poroča nacionalna televizija. To pomeni, da se prvič, odkar v prestolnici redno merijo temperaturo, ta tri noči zaporedoma ni spustila pod 20 stopinj Celzija.

Kjer je razglašena požarna ogroženost, se na prostem ne sme kuriti odprtega ognja. | Foto: Getty Images Kjer je razglašena požarna ogroženost, se na prostem ne sme kuriti odprtega ognja. Foto: Getty Images Razglašena velika požarna ogroženost

Uprave za zaščito in reševanje je v občini Ajdovščina razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Po ocenah Arsa pa je stopnja verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravi zelo velika na Goriškem, Bovškem, v Brkinih in Zgornjesavski regiji. Velika požarna ogroženost je še na Obali, na Kočevskem in Koroškem, v Spodnjem Posavju, Pomurju in na Postojnskem.

Zelo velika stopnja požarne ogroženosti pomeni, da je lahko vzrok za nastanek požara že iskra, požar se pojavi takoj, njegovo širjenje je zelo hitro. Tak požar je vroč, prenese se na krošnje dreves na širšem območju in se razširi tudi na normalno vlažna območja. Gašenje takšnega požara pa je izjemno zahtevno, na spletni strani pojasnjuje Arso.

V Novi Gorici presežena opozorilna vrednost ozona

Na merilnem mestu Nova Gorica je urna vrednost ozona danes ob 14. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 181 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 104 mikrogramov na kubični meter. Podatki veljajo za širšo okolico.

Glede na vremensko napoved lahko po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. O visokih vrednostih ozona v višjih predelih Primorske so sicer v zadnjih dneh že poročali.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zato ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka priporočajo, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. V času trajanja visokih vrednosti ozona pa tudi zdravim ljudem svetujejo, da se izogibajo naporov.

 

Ne spreglejte