Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
21.55

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boris Koprivnikar stavka koalicija

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 21.55

6 let, 3 mesece

Vrh koalicije o zahtevah sindikatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Boris Koprivnikar, minister za javno upravo | Foto STA

Foto: STA

Vrh koalicije znova razpravlja o odzivanju na stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja. Na mizi je predlog sestave enotne vladne pogajalske skupine.

Kot je ob prihodu povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so predlog članov vladne pogajalske skupine že pripravili. Če se bo koalicija z njim strinjala, pričakuje, da se bo do njega na korespondenčni seji že v torek opredelila še vlada.

Po predlogu bi za usklajenost vseh pogovorov skrbela ožja pogajalska skupina, ob tem pa bi imeli še širšo pogajalsko skupino, v kateri bi bili predstavniki ministrstev, ki so dobri poznavalci področja. Te bi k pogajanjem pritegnili, ko bi bilo za posamezno področje  topotrebno.

Sicer pa, kot je dejal o zahtevi dela sindikatov o njegovi zamenjavi na mestu vodje pogajalske skupine, nima "nobenih zadržkov, če vlada najde bolj kompetentnega pogajalca, ki bo z večjo verjetnostjo tudi dosegel dogovor".

Koprivnikar zagovornik enotnih pogajanj

Poudaril je še, da je vsa leta velik zagovornik enotnih pogajanj. A so jih sindikati, ki jim zakon daje to možnost, že nekajkrat prisilili v ločena pogajanja. Tudi Svizu, ki vztraja, da se bo pogajal ločeno, to možnost po zakonu dajejo. Da pa bi uskladili pogajanja, načrtujejo enotno vladno pogajalsko skupino, da se ne bi začenjali ločeni pogovori, ampak primerljivi z vsemi.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je poudarila, da morajo vse strani za pogajalsko mizo poiskati rešitve, ki pa ne bodo pomenile višanja plač "kar tako".

"Veliko je legitimnih pričakovanj, veliko pa neupravičenih. A se je treba usesti, pogovoriti ter na tej podlagi podpisati, kar je realno za vse," je dodala. Kot je poudarila, gre za 27 sindikatov z več kot 100 različnimi zahtevami, težkimi skoraj milijardo evrov.

Plače zdravnikov in direktorjev javnih zavodov zrušile enotnost plačnega sistema

Predsednika DeSUS in SD sta prepričana, da so zdajšnje razmere  rezultat ločenih dogovorov s posameznimi skupinami, čemur so sami že takrat nasprotovali.

S povišanjem plač zdravnikom in direktorjem javnih zavodov so zrušili enotnost plačnega sistema in zelo težko bo najti rešitev, s katero bo vlada umirila strasti, je menil prvak DeSUS Karl Erjavec. Pri tem je spomnil, je bila zato DeSUS proti dogovoru z zdravniki - ne zato, ker si ne bi zaslužili boljših plač, ampak ker je treba težave plač reševati enotno.

Kot je dejal Erjavec, bi vse skupine v javnem sektorju morale kaj imeti od gospodarske rasti, ne pa, da so začeli reševati težave po posameznih skupinah. Kako lahko uspešno razrešijo zdajšnji položaj, ko so zahteve težke več kot 900 milijonov evrov, ne ve. Upa pa, da bodo našli način, saj težav tudi stavke ne bodo razrešile.

Erjavec se sicer ni opredelil do vprašanja, ali naj pogajalsko skupino vodi Koprivnikar ali ne. To je stvar odločitve predsednika vlade Mira Cerarja, je dejal in spomnil, da se je Cerar strinjal tudi s povišanjem plač zdravnikom in na vladi s preglasovanjem pripomogel k povišanju plač direktorjem javnih zavodov. "Zdaj bo moral sam premisliti, kakšna strategija bo najboljša, da najdejo dogovor, ki bo preprečil, da bi se stavke ponavljale," je še poudaril.

Tudi predsednik SD Dejan Židan je ugotavljal, da je javni sektor upravičeno vznemirjen, ker so se pojavile neenakosti. "Nekaterim se je, brez volje SD, status izboljšal, med drugim direktorjem, ravnateljem in zdravstvenim delavcem, nekaterim pa ne," je opozoril.

Židan: Zahteve sindikatov je nemogoče kar tako uresničiti

A tudi Židan je ugotavljal, da je zahteve nemogoče kar tako uresničiti. Zato je po njegovem mnenju prava pot, da začnejo pogajalski proces in da je cilj ponovna vzpostavitev enotnega plačnega sistema. Ne verjame, da je napake mogoče popraviti v obdobju te vlade, se je pa mogoče dogovoriti o cilju in poti, je prepričan.

Erjavec je sicer na koalicijski vrh prinesel tudi predlog zakona o demografskem skladu, ki so ga pripravili v DeSUS s svojo strokovno skupino. Kot je napovedal, bodo vztrajali pri tem, da zakon sprejmejo in potrdijo.

Ne spreglejte