Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2022,
18.40

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

7

Natisni članek

domače živali divjad pokol volkovi

Torek, 6. 9. 2022, 18.40

1 leto, 7 mesecev

Volkovi napadajo domače živali, domačini zaskrbljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

7

volk | Foto STA

Foto: STA

Volkovi so v zadnjih tednih v vasi Kupljenik na obrobju Jelovice večkrat napadli tako domače živali kot divjad, domačini zato pozivajo k odstrelu. "Mene verjetno ne bi napadli, se pa bojim za otroke po vasi," je zaskrbljen domačin. V noči na soboto so raztrgali dve kozi, štiri druge so morali zaradi poškodb usmrtiti. Dan pozneje so domačini le nekaj metrov od hiš odkrili, da je trop volkov napadel jelena. V gozdovih je divjad že dodobra iztrebljena, postopki za odstrel pa so počasni in zapleteni, trajajo lahko tudi več mesecev.

Na območju Mirne vasi, ta je od Bleda oddaljena le nekaj minut vožnje, so domačine letos pretresli kar štirje pokoli, ki so jih izvedli volkovi.

"Krave so mi ušle z območja z električnim pastirjem, pa sem dobil vse nazaj, tudi poškodb ni bilo. Prepričan sem, da je bil volk, ker so se krave popolnoma nenormalno vedle," je razložil živinorejec iz vasi Kupljenik. Takšnih napadov divjih zveri domačini ne pomnijo.

Domačini ne pomnijo, da bi se volkovi tako približali domačijam

"V mojih 65 letih smo imeli samo en stik z medvedom, pa še takrat je bežal od nas," je povedal domačin iz vasi Kupljenik. "Tukaj je naš sadni in zelenjavni vrt, le sto metrov stran je trop volkov pred dvema mesecema napadel košuto in teleta. Pred dvema dnevoma pa do smrti še dve kozi," je dodal.

Srhljivo je, da so se volkovi tako približali domačijam. Vendar pa, kot pravijo lovci, volkovi po tem območju plenijo že več kot dve leti.

"V zadnjih dveh ali treh letih plenjenje ni bilo aktualno, ker ni bilo škode na domačih živalih, na drobnici. Škoda se je pojavljala samo v gozdovih, na divjih živalih," je povedal Janez Pretnar, predsednik Lovske družine Jelovica-Ribno.

Lovci že vložili prošnjo za odstrel

Pretnar je dodal, da so prošnjo že posredovali na zavod za gozdove, kjer so tudi oni takoj dali pobudo na ministrstvo. A pojavila se je težava, saj pri nas vse traja dolgo časa.

Medtem ko volkovi plenijo naprej, pa domačine postaja vse bolj strah.

"Slišali smo, da so se volkovi sparili s psi, to pa je nevarno tudi za človeka. Mene se morda ne bi lotili, ampak v vasi imajo tudi otroke. Kaj pa, če gre otrok s kakšne dejavnosti proti domu," se je vprašal domačin iz Kupljenika.

"Ko smo bili otroci, smo se brezskrbno lovili tukaj po gozdovih in raziskovali vse. Zdaj me je strah, da bi to dovolil vnukom, pa tudi preostale vaščane je strah, da bi hodili po gozdovih. Druga stvar je, da turisti hodijo s psi. Nekatere imajo na povodcih, drugih ne. Volk je nevaren predvsem, če človek s seboj vodi psa," je dodal živinorejec iz vasi Kupljenik.

"Volk načeloma ni nevaren za ljudi"

Če bi se tako zgodil kakšen incident s turisti, bi to pomenilo še dodatno izgubo za ta turistično zelo obiskan del naše države. A lovci pri tem mirijo. "Volk načeloma ni nevaren za ljudi, ampak je nevaren za vse domače živali," je še povedal Pretnar.

Ker pa se divje zveri vedejo vedno bolj drzno, upajo, da bodo na ministrstvu za okolje njihove pozive za odstrel volkov čim prej upoštevali.

Ne spreglejte