Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2016,
15.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

27

Natisni članek

Miro Cerar vlada Milojka Kolar Celarc DeSUS SMC Socialni demokrati Karl Erjavec

Sreda, 30. 11. 2016, 15.42

6 let, 6 mesecev

Vojna živcev: si vlada upa razpasti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

27

Po objavi dodatka k sporazumu med vlado in zdravniškim sindikatom Fides se je danes razplamtela vojna med koalicijskimi strankami.

Poudarki: 
- Vlada je zaradi sporazuma z zdravniki na robu razpada, trdijo sogovorniki iz koalicijskih strank. 

- Premier Cerar meni, da so trenja v koaliciji odraz dezinformacij in hlastanja po pozornosti.

- Cerar: DeSUS in SD se bosta morali odločiti, ali bosta šli s SMC po poti modernizacije zdravstva ali pa se želita vračati v stare čase.

- Prvak DeSUS Karl Erjavec trdi, da v stranki ne bodo podprli sporazuma med vlado in zdravniki in da bo šla SMC očitno sama naprej.

- Sporazumu nasprotujejo tudi v SD. Pravijo, da rešuje zgolj slovensko zdravstveno elito.

Vojna živcev pred četrtkovo sejo

Ministri bodo o sporazumu z zdravniki glasovali na jutrišnji seji. Ali bodo ministri SMC preglasovali preostale koalicijske ministre? Kakšne bodo posledice? V DeSUS pravijo, da želijo razčistiti, kaj je s prilogo, o kateri danes piše Dnevnik, in kakšne posledice ima to za javni sektor.

Cerar: SD in DeSUS se morata odločiti

Premier Miro Cerar je popoldne poudaril, da je zdravstvena reforma pred vsakim političnim kupčkanjem, zato od nje ne bodo odstopali. Koalicijski partnerici DeSUS in SD, ki nasprotujeta sporazumu s Fidesom, se bosta po njegovih besedah pač morali odločiti, ali bosta šli s SMC po poti modernizacije zdravstva ali pa se želita vračati v stare čase.


Erjavec: SMC bo šla očitno sama naprej

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v odzivu dejal, da bo šla stranka SMC očitno sama naprej, v DeSUS namreč sporazuma med vlado in zdravniki ne bodo podprli. Erjavec pričakuje, da bo Cerar ob morebitni vložitvi interventnega zakona, s katerim bi preprečili sprostitev vseh varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, nanj vezal zaupnico. Takrat bo po njegovih besedah jasno, da gremo na volitve.

Objava sporazuma spreminja razmerja

Vlada je na robu razpada, trdijo sogovorniki iz koalicijskih strank. Še nikoli ni bil tako vprašljiv obstoj koalicije, kot je danes zaradi zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc, dodajajo.

Koalicijo pretresa sporazum med zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc in zdravniškim sindikatom Fides. | Foto: Bobo Koalicijo pretresa sporazum med zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc in zdravniškim sindikatom Fides. Foto: Bobo

Nič se ne dogaja, uradno trdijo v DeSUS in SD. A vseeno: objava sporazuma spreminja razmerja.

Premier Miro Cerar se je pretežni del današnjega dopoldneva zadrževal na sedežu stranke. Nato se je udeležil razglasitve naj pravnika, popoldne je obiskal še ljubljansko porodnišnico. Za koalicijske partnerje je bil pravzaprav nedosegljiv.

Iz SD se sliši, da zaradi izsiljevanja ministra Karla Erjavca za povečanje upokojenskega regresa in skrivalnic zdravstvene ministrice razpravljajo, ali bodo pri volivcih kaznovani za sodelovanje v takšni koaliciji.

V SD so pričakovali, da bodo danes usklajevanja o tem, kar se bo dogajalo jutri, a jih ni. Začudenje je veliko. Menda bi morala biti danes ob 12. uri tiskovna konferenca predsednika vlade, a jo je ta odpovedal. 

Bodo koalicijski partnerji Karl Erjavec, Miro Cerar in Dejan Židan presegli nesoglasja? | Foto: Ana Kovač Bodo koalicijski partnerji Karl Erjavec, Miro Cerar in Dejan Židan presegli nesoglasja? Foto: Ana Kovač

Nihče ne zna napovedati, kaj se bo zgodilo jutri

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je za Dnevnik dejal, da bi preglasovanje koalicijskih ministrov pomenilo začetek konca zdajšnje koalicije. Tudi viri blizu SD pravijo, da bodo v primeru preglasovanja izstopili iz vlade, a dodajajo, da je danes mogoče čutiti bistveno večjo nervozo pri poslancih SMC. 

Drugi vir pravi, da jutri glasovanja na vladi verjetno ne bo, saj bi to pomenilo razpad koalicije. Spet pa je drugo vprašanje, kaj bi odlog odločanja pomenil za interventni zakon o javnem sektorju, ki mora začeti veljati konec novembra.

Cerar: Trenja v koaliciji zaradi hlastanja po pozornosti

Miro Cerar Milojka Kolar Celarc | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Premier Cerar je danes sporazum podprl in dejal, da so se številna trenja v koaliciji sprožila na podlagi dezinformacij, preslabega poznavanja stvari in nekoliko zaradi hlastanja po pozornosti v javnosti, piše STA. Kot je povedal na okrogli mizi ob razglasitvi najvplivnejših pravnikov, so nekateri v koaliciji sprožili dvome, ne da bi se sploh poglobili v sporazum.

SD: Sporazum rešuje slovensko zdravstveno elito

SD Socialni demokrati | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Socialni demokrati nasprotujejo podpisu sporazuma vlade s Fidesom. "Sporazum, za katerega se je dogovorila ministrica, nikakor ne rešuje težav slovenskega zdravstva, temveč delno rešuje zgolj slovensko zdravstveno elito. Ob tem pa vpleteni pozabljajo na preostale sindikate, ki zastopajo dobrobit medicinskih sester, vojakov, vzgojiteljev in drugih socialno ogroženih skupin v Sloveniji," so zapisali v sporočilu za javnost.

V SD so prepričani, da sporazum s Fidesom nikakor ne rešuje nekaterih ključnih težav slovenskega zdravstvenega sistema, kot so predolge čakalne vrste, izkoriščanje mladih zdravnikov, problematika koncesionarjev in zdravnikov, ki poleg dela v javnem zdravstvu opravljajo še delo za zasebne ponudnike. "Slovenija ne potrebuje elitističnega sporazuma, temveč celovito zdravstveno reformo, v kateri bomo postavili temelje za celovito urejeno, dostopno in kakovostno javno zdravstvo, ki bo na voljo vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije ne glede na njihov socialni status ali katerekoli druge osebne okoliščine," so zapisali.

SMC sporoča, da je krize očitno konec

Po drugi strani pa vladajoča stranka s predlogom, da 2. januar znova postane dela prost dan, sporoča, da je krize očitno konec. "Čeprav Socialni demokrati z omenjenim predlogom nimamo težav, ob tem ne moremo spregledati vprašanja, zakaj vladajoča stranka ne predlaga tudi sprostitve plačnih omejitev za ves javni sektor. Zakaj na tem mestu privilegira zgolj cehovskega predstavnika sindikata Fides, medtem pa zapostavlja skupine, kot so medicinske sestre, vojaki, vzgojiteljice in zaposleni iz plačne skupine J?  Poleg tega se Socialni demokrati zavedamo, da je revščina v Sloveniji resna težava in da se je z njo treba resno spoprijeti. Tako predlagamo, da naj se okrepijo socialni transferji za vse socialno ogrožene in na robu preživetja. Socialni demokrati menimo, da če je v državni blagajni 53 milijonov evrov na leto za zdravstveno elito in za 'populistično' ukinjanje 2. januarja kot delovnega dne, moramo najti sredstva tudi za spopadanje z revščino," so še sklenili Socialni demokrati. (STA)

Ne spreglejte