SiolNET. Novice Slovenija
1,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vojaški sindikat vložil kazensko ovadbo zoper ministra Erjavca

1,91

termometer

Karl Erjavec
Foto: STA

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) in njegov predsednik Gvido Novak sta vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, so sporočili iz sindikata. Ovadbo so vložili zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi.

Zasebna tožba je bila medtem vložena zaradi domnevne razžalitve, žaljive obdolžitve in samovoljnosti, so še pojasnili v SVS.

"Nesprejemljiva dejanja ministra Erjavca in njegove domnevno neresnične izjave"

V sindikatu so pri tem opozorili na po njihovi oceni nesprejemljiva dejanja ministra Karla Erjavca in njegove domnevno neresnične izjave v preteklih dveh mesecih, s katerimi naj bi škodil škodil ugledu Slovenske vojske in njenih pripadnikov.

V času Erjavčevega ministrovanja se je po mnenju SVS stanje v vojski močno poslabšalo, danih naj bi bilo mnogo obljub, ki se niso udejanjile.

Pri tem so v SVS navedli ukinitev 19-odstotnega dodatka po zamenjavi načelnika generalštaba, sprejem vladne uredbe o plačah v vojski, ki naj bi še bolj porušila vojaško hierarhijo s plačami, ter neizvajanje sklepa vlade o dodeljevanju dodatkov v vojski, kot je zapisan.

"Z obsodbo Sindikata vojakov Slovenije v obrazložitvah odpovedi pogodbe za delovanje se je minister postavil v vlogo sodnika, sindikat je obsodil kršenja pogodbe z ministrstvom in predpisov," so še prepričani v sindikatu, kjer so za omenjeno odpoved izvedeli od novinarjev. To po navedbah SVS kaže na populizem in krnjenje ugleda organizacije zaposlenih v Slovenski vojski.

Erjavec je prav tako lahkotno zavrnil predlog sindikata zaposlenih v Slovenski vojski za oblikovanje komisije za pomirjanje, ki je predvidena v pogodbi za njegovo delovanje z ministrstvom, so še navedli.

"Zaupanje v ministra smo izgubili že pred časom, zaradi krnjenja ugleda Sindikata vojakov Slovenije in njegovega predsednika, Slovenske vojske in njenih pripadnikov moramo na sodišče, da dokažemo, da dejanja in širjenje neresnic ministra za obrambo Karla Erjavca niso sprejemljiva," so zapisali v SVS. Prepričani so tudi, da bodo na sodiščih dokazali, da so Erjavčeva dejanja kazniva.

Erjavec ovadbo in tožbo vidi tudi v luči prihajajoče interpelacije

Minister Erjavec ni seznanjen z vsebino kazenske ovadbe in tožbe. Ni pa presenečen "nad intenzivnostjo neosnovanih obtoževanj" sindikata in njegova predsednika Gvida Novaka ter dejstvom, da je bila poteza storjena dva dni pred obravnavo interpelacije v DZ.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za obrambo, je Erjavec za vloženo ovadbo in tožbo izvedel iz medijev. Z njuno vsebino tako ni seznanjen in je zato tudi ne more komentirati. 

"Ob tem želimo poudariti, da omenjenemu sindikatu nikakor niso bile kršene sindikalne pravice, je pa sindikat s svojimi ravnanji večkrat presegel obseg in vsebine sindikalnega delovanja, zaradi česar mu je bila tudi odpovedana pogodba o zagotavljanju pogojev za delovanje. Kljub odpovedi pogodbe sindikalni dialog s Sindikatom vojakov Slovenije nemoteno poteka," so še zapisali na ministrstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin