SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodstvo UKC upa na dogovor z medicinskimi sestrami do konca tedna

3

termometer

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana upa, da bo s pomočjo ministrstva za zdravje do konca tedna lahko doseglo dogovor z medicinskimi sestrami, ki od četrtka stavkajo.

Pogajanja glede stavke na enotah intenzivne terapije III namreč po navedbah vodstva napredujejo, pogajalski skupini pa sta ponovno dosegli napredek. Vodstvo UKC Ljubljana in predstavniki medicinskih sester bodo pogajanja nadaljevali v četrtek.

Rugelj: Stavka bi lahko bila prekinjena že v petek Vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj je povedala, da so po današnjih pogajanjih z vodstvom kliničnega centra optimistični. Pričakuje, da bodo v četrtkovih pogajanjih tako z vodstvom kliničnega centra kot s predstavniki vlade prišli do sistemskih sprememb, ki bodo odpravile krivice, zaradi katerih sestre stavkajo. Če bodo v četrtek dosegli te sistemske spremembe, bi bila lahko stavka po njenih besedah prekinjena že v petek.

V četrtek tudi usklajevanja med vlado in sindikatom o aneksu h kolektivni pogodbi V četrtek pa bodo tudi usklajevanja med vlado in sindikatom o aneksu h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, o katerem se je v petek s predstavniki sindikata že pogovarjal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič.

Minister je dopoldan že sklical sestanek skupine predstavnikov ministrstva za zdravje, ministrstva za javno upravo in vodstva UKC Ljubljana, da bi poiskali rešitev za stavkovne zahteve medicinskih sester in odgovorili na petkov predlog vodstva UKC.

Slednje je namreč na petkovem sestanku z ministrom predlagalo, naj ministrstvo vnovič prouči možnost umika oz. sprememb odločbe upravnega nadzora iz lanskega novembra. Z njo je ministrstvo kliničnemu centru naložilo odpravo nepravilnosti v zvezi s plačnimi razredi medicinskih sester, ugotovljenimi v upravnem nadzoru julija lani. Na podlagi te odločbe pa je vodstvo UKC zaposlenim pripravilo nove, zanje manj ugodne pogodbe, ki so bile povod za stavko.

O pogodbah medicinskih sester tudi računsko sodišče in ministrstvo Vodstvo UKC Ljubljana bo računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo zaprosilo za neodvisno stališče glede vprašanja zakonitosti kombiniranih pogodb o zaposlitvi srednjih medicinskih sester.

Srednje medicinske sestre v enotah intenzivne terapije III Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so bile v zadnjih letih plačane po kombiniranih pogodbah -delno za delovno mesto srednje medicinske sestre, delno pa za delovno mesto diplomirane medicinske sestre, katerih naloge tudi opravljajo. Odločba upravnega nadzora ministra za zdravje iz leta 2010 pa je od UKC Ljubljana zahtevala, da srednje medicinske sestre ponovno uvrstijo na tista delovna mesta, ki ustrezajo njihovi strokovni izobrazbi in da UKC Ljubljana od njih zahteva vračilo preveč izplačanih plač.

UKC je medicinskim sestram odvzel le del napredovanj UKC Ljubljana odločbe sicer ni izpolnil v celoti, ampak je srednjim medicinskim sestram v intenzivnih terapijah III odvzel le del napredovanj, in sicer le tista, ki izhajajo iz deleža njihovih pogodb za diplomirano medicinsko sestro. To pa je sprožilo stavko v enotah intenzivne terapije III.

"Ker si UKC Ljubljana in Sindikat KC očitno različno razlagamo vprašanje zakonitosti pogodb o zaposlitvi srednjih medicinskih sester na dveh delovnih mestih, zlasti v točki odvzema napredovanj, bomo danes za neodvisno stališče zaprosili računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo," pojasnjuje vodstvo UKC Ljubljana.

Stavka srednjih medicinskih sester se nadaljuje že sedmi dan. Po zagotovilih vodstva UKC Ljubljana ne vpliva na delo v enotah intenzivne terapije III, za bolnike je poskrbljeno.

Mrak: V času stavke srednje medicinske sestre določenih aktivnosti ne izvajajo samostojno Glavna medicinska sestra Kirurške klinike Zdenka Mrak pojasnjuje, da v času stavke srednje medicinske sestre določenih aktivnosti ne izvajajo samostojno in tudi samostojno ne prevzemajo bolnikov. Te naloge opravljajo diplomirane medicinske sestre, ki imajo ustrezno izobrazbo in znanje, pojasnjuje Mrakova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin