SiolNET. Novice Slovenija
3,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izvršni odbor DeSUS predlaga sklic izrednega kongresa #video

3,06

termometer

Izvršni odbor DeSUS svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke Aleksandra Pivec ponudila glasovanje o zaupnici. Pivčeva bo do kongresa pooblastila enega od podpredsednikov stranke za koordinacijo stranke s poslansko skupino. V vrhu DeSUS menijo, da svet stranke ni pristojen odstavljati predsednice.  Ali bo svet stranke kljub temu dvomu o pristojnosti glasoval o razrešitvi predsednice, se bodo odločili na svetu samem, je za Siol povedal predsednik sveta Tomaž Gantar.

Vodstvo in izvršni odbor (IO) DeSUS sta danes razpravljala o prihodnosti stranke. Kot je po seji izvršnega odbora povedal strankin govorec Janez Ujčič, je IO sprejel tri sklepe:

- Izvršni odbor predlaga sklic izrednega kongresa stranke DeSUS, ta naj bo čim prej oziroma najkasneje do konca leta 2020. Na kongresu bo Pivčeva ponudila glasovanje o zaupnici.

- Do kongresa stranke bo predsednica Pivčeva enega od podpredsednikov stranke pooblastila za koordinacijo med stranko in poslansko skupino. 

- Izvršni odbor stranke se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitne razrešitve Pivčeve že na svetu stranke. Pivčeva je ob tem dejala, da je bila izvoljena za predsednico stranke na kongresu, zato pričakuje, da bo tudi o njeni nezaupnici odločal kongres.

Za odziv na  razlago, da svet stranke ni pristojen za izvolitev ali odstavitev predsednice, da to lahko le kongres, smo prosili predsednika sveta Tomaža Gantarja, ki je povedal, da bodo to proučili in o dilemi pristojnosti tudi odločili na svetu samem. Ni nujno, da ne bodo glasovali o razreševanju Pivčeve. 

Pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo so v stranki DeSUS zvečer objavili tudi na spletu. Ogledate si ga lahko tukaj.
Aleksandra Pivec Novice Poslanci DeSUS pozivajo Pivčevo, naj takoj nepreklicno odstopi. Pivčeva pravi, da je prezgodaj. #video

Predsednici so poslanci DeSUS že odrekli podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, v začetku tedna pozvali k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, naj ji izreče nezaupnico, je poročala STA.

V stranki se ukvarjajo s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo

Za takšen poziv so se v četrtek zvečer odločili tudi v strankinem pokrajinskem odboru Južna Primorska, kjer menijo, da predsednica med člani in v javnosti ne uživa več osebnega ugleda, s čimer krni tudi politični ugled stranke, je na Twitterju sporočil predsednik odbora in sveta stranke Tomaž Gantar.

Aleksandra Pivec Foto: STA Kot je Gantar napovedal že pred tem, se bodo člani sveta sestali do 25. avgusta, morda že prihodnji teden. A datum seje še ni znan. Svet stranke bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi. 

Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v DeSUS vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Po mnenju političnih analitikov pa Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Analitiki ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja, še navaja STA.

Tomaž Gantar Novice Gantar se strinja s poslanci DeSUS: Poziv k odstopu Pivčeve prava odločitev #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin