Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 8. 2014,
6.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme dež

Torek, 5. 8. 2014, 6.26

8 let

Voda zalivala kleti, plazovi ogrožajo več hiš (video in foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obilno deževje in neurja so ponoči povzročili številne nevšečnost. Meteorna voda je zalila številne kleti, na Črnem vrhu in Smolniku več stanovanjskih hiš ogrožajo plazovi peska in zemlje.

Okoli druge ure ponoči je občino Dobrova - Polhov Gradec zajelo neurje z močnim dežjem. Več stanovanjskih hiš so ogrozili plazovi peska in zemlje. Točno število ogroženih objektov še ni znano, ker se gasilci zaradi pretrganih cestnih povezav in podrtih mostov ne morejo prebiti do vseh zaselkov. Reka Gradaščica poplavlja cesto med Dolenjo vasjo in Logom pri Polhovem Gradcu, ki je trenutno zaprta. Pretok je med tem upadel.

"Najhuje je, da si proti vodi brez moči" Voda je v Polhovem Gradcu zalila več objektov. Okrog 3. ure zjutraj so vaščani Polhovega Gradca doživeli pravo hudo uro. "Gradaščica je prestopila bregove, dvignila se je celo čez most," je v jutru, ki se je že kopalo v soncu, hitel pojasnjevati Anton Zibelnik iz Dolenje vasi. Česa takega ne pomni vse od leta 2010. Vse skupaj se je umirilo nekje do 4. ure zjutraj, ko so na pomoč prihiteli gasilci PGD Dvor. Zaprli so cesto, postavili cestno signalizacijo in začeli črpati vodo. "Najhuje je, da si proti vodi brez moči. Zalila nam je hišo, poplavila travnike ter uničila drugo in tretjo košnjo."

Čeprav se več ur po tistem, ko je po okolici Polhovega Gradca rovarila narava, življenje počasi umirja, pa blato pred hišami, domačini v škornjih in opremljeni z lopatami in metlami, prod na cestišču, zapore cest in narasla ter rjavo obarvana Gradaščica pričajo o tem, da 5. avgusta krajani niso kaj prida spali.

Gladina vode se je zvišala za tri metre Vodja intervencije za krajevno skupnost Polhov Gradec Damijan Plestenjak je povedal, da so bili gasilci ob 2.21 obveščeni o zalitju dveh hiš v Mačkovem Gradcu in Polhovem Gradcu. "A se je izkazalo, da so razsežnosti poplav bistveno večje. Od zemeljskih plazov, odnašanja mostov, zalitih kleti ter nanosov mulja v hišah in industrijskih objektih Schwarzmann (kar do 70 centimetrov) in Prodnik," je našteval Plestenjak, ki je priznal, da česa takega na podlagi vremenske napovedi vsekakor ni bilo mogoče pričakovati. "Kaj takega nismo doživeli niti leta 2010. Predvidevamo, da se je gladina vode zvišala tudi za tri metre."

Na terenu je 110 gasilcev in 15 vozil, delo pa jim dodatno otežuje težja dostopnost terena. Neurje je sicer v Polhovem Gradcu uničilo več deset kilometrov cest in štiri mostove sprožilo se je okoli 50 plazov, uničenih je med 30 in 50 kilometrov cest, makadamskih praktično ni več. Odneslo je štiri mostove, tako da je do ene družine onemogočen dostop. Samo sanacija cest bo trajala vsaj do konca tedna, je za STA povedal tamkajšnji poveljnik civilne zaščite Franc Koprivc.

Plaz ogroža štiri hiše Zaradi sprožitve plazov na Črnem vrhu in Smolniku so ogrožene štiri stanovanjske hiše. Posredujejo gasilci, občinska civilna zaščita je zagotovila gradbeno mehanizacijo in je na terenu skupaj z gasilci.

V Grosupljem ob Grosupeljščici in na Adamičevi ulici je voda, ki ogroža dve stanovanjski hiši in tri bloke, poplavila cesto. Gasilci so preventivno zavarovali stanovanjske objekte. Voda se že znižuje.

Meteorna voda je zalila objekte v številnih občinah po Sloveniji: v Dolenji vasi, v občini Železniki, na Partizanski cesti v Žireh, Jesenicah, Cerkljah na Gorenjskem in v naselju Puštal. V občini Medvode so gasilci prečrpavali vodo v dveh hišah v naselju Hraše in v Smledniku.

Zalivalo je še v naselju Žeje pri Komendi, v naselju Zapoge, občini Vodice, na Ljubljanski cesti v Šmarju-Sap, občini Grosuplje, v Podgozdu, občini Žužemberk, kjer so izčrpali vodo na 120 kvadratnih metrih zalite kletne stanovanjske površine, v naselju Zgornja Vižinga, občina Radlje ob Dravi, ter na Šolski ulici v Središču ob Dravi, kjer je meteorna voda zalila dvorišče stanovanjske hiše.

V občini Žužemberk so zalita stanovanja v Podgozdu. V ulici Cvibelj v Žužemberku je nanos zemlje in peska oviral promet. Delavci CGP Novo mesto so naplavine odstranili, gasilci pa so sprali cestišče v dolžini 150 metrov. V občini Metlika je zalilo prostore stanovanjske hiše v Gorenji Lokvici in kletne prostore stanovanjske hiše v Zemlju.

Strela udarila v transformatorsko postajo Okoli pol štirih je v Sadinji vasi v občini Ljubljana strela udarila v transformatorsko postajo. Gasilci so požar na transformatorju pogasili in prezračili objekt. Nekaj pred četrto uro pa je na cesti Sora–Trnovec v občini Medvode močan veter podrl drevo, ki so ga gasilci odstranili.

Ne spreglejte