Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2011,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zdravstvena reforma Dorjan Marušič

Sreda, 18. 5. 2011, 17.21

8 let

Vladna kriza menda ne ogroža zdravstvene reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sedanje razmere v vladi in koaliciji zdravstvene reforme ne ogrožajo, je ocenil minister za zdravje Dorjan Marušič.

Dodaja, da "morda meni ne bo dano, da bi izpeljal reformo na področju zdravstva. A tistemu oz. tisti, ki bo prišla za mano, se bo zelo mudilo". Zdaj je vse odvisno od usklajevanj na vladi Predlog nadgradnje zdravstvenega sistema po prepričanju Marušiča ni ogrožen. Na ministrstvu za zdravje so po njegovih besedah naredili vse potrebno, zdaj pa je vse odvisno od usklajevanj na vladi. "Na vladi aktivno delujemo" Kot pravi, zaradi prihajajočega trojnega referenduma, ki ga nekateri ocenjujejo kot zadnjo preizkušnjo vlade, ne delajo z nič manjšim zagonom. "Na vladi aktivno delujemo. Naše ministrstvo ima v medresorskem usklajevanju zakona o investicijah in o zdravilstvu, zakon o pacientovih pravicah v medresorsko usklajevanje prihaja v kratkem. Aktivnosti potekajo," pravi Marušič.

Poudarja, da ni le njegova skrb, ali jim bo uspelo izpeljati reformo zdravstvenega zavarovanja. "Pripravili smo vse izračune, določili novo košarico pravic, ki naj bodo krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, zdaj pa čakam, da se vlada odloči za 'primeren trenutek', da to izpelje," je pojasnil.

Marušič meni, da je reforma nujna, drugače bodo ljudje odšli na zdravljenje v tujino "Stvar je preprosta. Zadeve lahko pustimo take, kot so, lahko tudi na hitro spremenimo par členov, a se nam bo zgodilo podobno, kot se je drugod. Če ne reorganiziramo zdravstvenega sistema, bodo ljudje kmalu po zdravstvene storitve hodili v tujino. Če ne reorganiziramo sistema zdravstvenega zavarovanja, pa bodo v naše zdravstvo vstopile večje tuje zavarovalnice, ki bodo z lahkoto pojedli naše majhne zavarovalnice," pravi Marušič.

"Upoštevati moramo tudi javnofinančno vzdržnost" Na vprašanje, zakaj torej vlada še čaka, pa odgovarja, da "ni vse tako lahko". "Upoštevati moramo tudi javnofinančno vzdržnost. To je treba umestiti v obdobje do leta 2020 in se vprašati, kaj se bo zgodilo takrat," je še dodal.

Ne spreglejte