Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
17.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vlada OZN Danilo Türk

Sreda, 23. 12. 2015, 17.19

6 let, 7 mesecev

Vlada uradno predlagala Danila Türka za generalnega sekretarja ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada je na seji s sklepom uradno predlagala nekdanjega predsednika republike Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov.

Vlada je pooblastila ministrstvo za zunanje zadeve, da opravi vse potrebne postopke v zvezi s kandidaturo in izvede aktivnosti za pridobivanje podpore kandidaturi. Predlogu na vladi bo zdaj sledila formalna vložitev kandidature Danila Türka s pismom predsedujočemu Generalni skupščini ZN in predsedujočemu Varnostnemu svetu ZN, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

O kandidaturi se je govorilo že med mandatom Bratuškove Prejšnja vlada Alenke Bratušek se je sicer 2. januarja lani že seznanila z namero Türka, da kandidira za mesto generalnega sekretarja ZN. Vlada premierja Mira Cerarja pa je zdaj sprejela sklep, da kandidaturo podpira, v tem času pa mu bo zato zagotavljala tudi ustrezno vsebinsko podporo.

Bo novi generalni sekretar iz Vzhodne Evrope? Združeni narodi so sredi decembra uradno sprožili proces izbire generalnega sekretarja ter povabili članice ZN, naj predstavijo svoje kandidate. Vzhodnoevropska skupina, katere članica je tudi Slovenija, je sicer edina skupina v ZN, iz katere v 70-letni zgodovini organizacije še ni bil imenoval generalni sekretar. Aktualnemu generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu se mandat izteče 31. decembra 2016.

Zakaj je kandidatura Türka pomembna? "Danilo Türk je pogosto omenjen kot verodostojen kandidat za mesto generalnega sekretarja, ki uživa visoko stopnjo mednarodnega ugleda," so v sporočilu po seji zatrdili na vladi. "Uspešna kandidatura bi bila izrednega pomena za Slovenijo, pomenila pa bi tudi veliko čast in priznanje. Kandidatura tudi v fazi pridobivanja podpore utrjuje vidnost in vpliv Slovenije v mednarodni skupnosti, saj gre za kandidaturo za izredno pomembno mesto," so dodali.

Za kampanjo ne več kot 40 tisoč evrov Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je po poročanju TV Slovenija ocenil, da stroški kampanje za Türkovo kandidaturo verjetno ne bodo presegli 40 tisoč evrov, ki jih bodo zagotovili iz proračuna zunanjega ministrstva. Janša: Gre za posmeh človekovim pravicam Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju podporo kandidaturi označil za "politično katastrofo in posmeh človekovim pravicam".

NSi: Nekdo, ki ni bil dober za predsednika, ne more biti dober za OZN V NSi pa so ponovno objavili stališče stranke, ki je bilo objavljeno že januarja letos. Kot so zapisali takrat, Türku zagotovo ne bodo dali podpore pri njegovi kandidaturi. "Nekdo, ki ni bil dober za predsednika države, ne more biti dober za generalnega sekretarja OZN. Funkcija generalnega sekretarja OZN je zagotovo izredno pomembna. Človek mora imeti za takšno funkcijo dobre kompetence, obenem pa mora biti tudi neoporečen pri svojih preteklih ravnanjih," so dodali.

Ne spreglejte