SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada predlaga Boštjana M. Zupančiča za predsednika Posebnega sodišča za Kosovo

0,15

termometer

 | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Vlada predlaga nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča za predsednika posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu s sedežem v Haagu, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Kot so sporočili z Ukoma, se je vlada na današnji seznanila s predlogom kandidature Boštjana M. Zupančiča za predsednika Posebnega sodišča za Kosovo. Ob tem je zunanjemu ministrstvu naložila, da prek stalnega predstavništva pri EU posreduje njegovo kandidaturo na Evropsko službo za zunanje delovanje.

Kandidati za predsednika in sodnike posebnega sodišča za Kosovo ne morejo posredovati prijav neposredno, ampak samo prek vlad držav članic. Vlade držav članic predhodno preverijo, ali kandidati izpolnjujejo pogoje iz razpisa, to potrdijo s pismom o primernosti in prijave za kandidature posredujejo na Evropsko službo za zunanje delovanje, so pojasnili na Ukomu.

Posebno sodišče za Kosovo bo pristojno za vojne zločine, ki so jih med konfliktom v tej nekdanji srbski pokrajini v letih 1998–1999 zagrešili pripadniki Osvobodilne vojske Kosova. Kosovska skupščina je ustavne spremembe, ki so odprle pot za vzpostavitev sodišča, sprejela avgusta lani. Sodišče, katerega delovanje bo financirala EU, naj bi začelo delovati še letos.

Boštjan M. Zupančič je tudi kolumnist na Siol.net.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin