Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2018,
16.58

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

Natisni članek

davek nepremičninski trg nepremičninski davek nepremičnine

Petek, 5. 10. 2018, 16.58

5 let, 6 mesecev

Vlada načrtuje, da bi nepremičninski davek uvedla čez dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

2

stanovanja Koseze | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Priprava novega sistema obdavčitve nepremičnin se je nadaljevala tudi med menjavo vlade in ministrstvo za finance meni, da bi lahko osnutek zakona o davku na nepremičnine v javno obravnavo poslalo konec novembra. V letu 2019 bi lahko zakon sprejeli in hkrati izvedli novo vrednotenje nepremičnin. Prva odmera davka je načrtovana v letu 2020.

Ministrstvo bo predvidoma še ta mesec v koalicijsko obravnavo poslalo delovno gradivo za novi davek. Če bo razprava "prinesla ustrezne rezultate", bodo predvidoma konec novembra osnutek zakona poslali v javno obravnavo, ki bo trajala vsaj dva meseca, nato je predviden še dodaten čas za medresorsko usklajevanje.

Predlog zakona bi bil lahko pripravljen do aprila 2019, tako da bi ga lahko DZ sprejel še pred poletnimi počitnicami. Jeseni 2019 naj bi izvedli tehnično pripravo na odmero davka, Finančna uprava RS (Furs) pa naj bi davek prvič odmerila med letom 2020 za leto 2020.

Vila Toscanini
Novice Luksuzna stanovanja v Ljubljani, o katerih lahko večina Slovencev le sanja

Glede na izhodišča ministrstva bo davek odvisen od vrednosti premoženja: davčna osnova bo predvidoma posplošena tržna vrednost nepremičnin, kot jo bo Geodetska uprava RS (Gurs) ugotovila s sistemom množičnega vrednotenja.

Davčni izplen bodo v celoti prejele občine

Predvideno je, da bo prihodek od tega davka v celoti prihodek občin. Izplen od obdavčitve nepremičnin, ki so zdaj zajete v sistem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, naj bi ostal na sedanji ravni - letos po predvidoma dosegel 230 milijonov evrov - ocenjujejo pa, da bo ves izkupiček zaradi dodatno vključenih nepremičnin, ki jih nadomestilo zdaj ne zajema, za 20 ali 30 odstotkov višji.

O višini davčnih stopenj ali morebitnih oprostitvah ministrstvo še ne more govoriti, saj pravijo, da je še veliko odvisno od strokovnega in političnega usklajevanja.

Stanovanjsko naselje Mesarska | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše Izhodišča predvidevajo, da bi lahko občine za uresničevanje nekaterih ciljev stopnje za posamezne vrste nepremičnin prilagajale za do polovico navzgor ali navzdol.

Davek predviden tudi za cerkvene objekte

Ministrstvo želi čim širšo davčno osnovo oziroma zajetje čim širšega kroga nepremičnin, da ne bi bilo izjem, to pa bi omogočilo nižje davčne stopnje. Zajete bi bile tako na primer tudi nepremičnine v lasti države in cerkve.

Izhodišča predvidevajo, da bi se pri zemljiščih upoštevalo namensko rabo, tako da bi bila na primer stavbna zemljišča, ki se v resnici uporabljajo kot kmetijska, obdavčena po stopnji za stavbna zemljišča.

stanovanje
Novice Slovenija z najvišjo rastjo cen stanovanj v Evropski uniji

Vrednotenje nepremičnin bodo izvedli po lani sprejetem novem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin. Gurs je na podlagi zakona že pripravil osnutke modelov vrednotenja, jih uskladil s strokovno javnostjo, za november pa je predvideno usklajevanje z občinami. Predvideno je, da bodo predlogi modelov vrednotenja pripravljeni februarja 2019.

Na podlagi predlogov modelov bodo predvidoma aprila 2019 izvedli poskusni izračun vrednosti in predloge modelov dali v razgrnitev na občinah. Takrat bodo lahko svoje pripombe podali tudi lastniki nepremičnin.

Geodetska uprava načrtuje, da bo lahko vlada do konca julija 2019 sprejela uredbo o modelih vrednotenja. Sledil bo pripis vrednosti nepremičnin in lastniki naj bi avgusta po pošti prejeli obvestila o pripisani vrednosti njihovih nepremičnin.

Lastniki bodo lahko takrat začeli postopek za uveljavljanje posebnih okoliščin, če bodo menili, da te bistveno, vsaj v 20 odstotkih, vplivajo na vrednost nepremičnine, kot so mikrolokacija, kakovost gradnje in zunanji vplivi (poškodbe zaradi neurij, plazov ...). O upoštevanju posebnih okoliščin bo lastnik prejel odločbo, na katero bo mogoča pritožba.

V novem zakonu bodo upoštevane pripombe ustavnega sodišča

Ministrstvo meni, da bo v novem zakonu upoštevalo vse pripombe ustavnega sodišča, ki je leta 2014 razveljavilo takratni zakon o davku na nepremičnine - tako bodo med drugi bistveni elementi davčne osnove opredeljeni v zakonu in lastniki bodo imeli možnost pritožbe.

turizem Ljubljana
Novice Ker niso prijavili, da oddajajo stanovanje, dobili za 237 tisoč evrov kazni #Airbnb

Gurs je v štirih letih podatke o nepremičninah bistveno izboljšal, zatrjujejo pristojni. Lastnikom sporočajo, da lahko podatke v evidencah uredijo kadarkoli, in jih pozivajo, naj s tem ne čakajo na obvestila o vrednotenju ali celo na davčno odločbo.

O določilu v koalicijskem sporazumu, da bodo uvedli "davek na nepremičnine in premoženje, ki bo bolj obdavčil lastnike več ter večjih nepremičnin", na ministrstvu niso konkretni in rešitev pričakujejo v koalicijskih usklajevanjih. Ustavno sodišče je namreč leta 2014 kot neustavno ocenilo tudi uvedbo različnih davčnih stopenj za istovrstne nepremičnine.

Ne spreglejte