Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2013,
20.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

minimalna plača vlada Bruselj

Sreda, 2. 10. 2013, 20.52

8 let

Vlada je Bruslju obljubila: Spremenili bomo zakon o minimalni plači

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V dokumentu, ki ga je vlada Alenke Bratušek poslala v Bruselj, ta obljublja spremembe zakona o minimalni plači. Cilj je večja konkurenčnost.

Na osmi strani Programa ekonomskega partnerstva, dokumenta, ki ga je vlada ta teden poslala v Bruselj, piše: "Predvidene so spremembe Zakona o minimalni plači, ki bo prispeval k pravičnejšemu sistemu in večji konkurenčnosti." V kakšno smer bi šle spremembe, v dokumentu ne piše. Z ministrstva za delo, ki ureja to področje, nam na vprašanje, ali bo šlo za dejansko nižanje minimalne plače ali se ta ne bo usklajevala z inflacijo, niso odgovorili. Kot je znano, morebitnemu znižanju minimalne plače ostro nasprotujejo v sindikatih.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je še prejšnji teden na poslansko vprašanje, ali vlada namerava znižati minimalno plačo, odgovorila: "Tudi Pozitivna Slovenija nasprotuje enostranskemu posegu v minimalne plače. To naj bo jasno," in dodala, da je zniževanje minimalne plače eden od številnih ukrepov, o katerih se v medijih piše "kar tako", torej čeprav pogovorov ali dogovorov o tem v politiki ni. Še isti dan pa je premierka v intervjuju za nacionalno televizijo še povedala, da so se zgolj pogovarjali o vprašanju avtomatske valorizacije. Prav tako po njenih besedah obstaja možnost, da bi znižali minimalno plačo le v primeru, če bi se delodajalec o tem dogovoril s socialnimi partnerji, tudi o obdobju in višini znižanja. Bratuškova je še omenjala, da v primeru znižanja minimalne plače te ne bi smele biti nižje kot štiri- ali petkratnik najvišje plače v podjetju, prav tako bi moralo podjetje, ki bi v dogovoru z zaposlenimi znižalo minimalno plačo, v primeru izplačila dobička zaposlenim vrniti razliko do višine zneska minimalne plače.

Ne spreglejte