Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
13.52

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

zakon okolje varstvo narave vlada

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 13.52

3 mesece, 2 tedna

Vlada bi lahko podprla novelo zakona o varstvu okolja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Vlada | Kot je vlada zapisala v mnenju, ki ga je sprejela na današnji dopisni seji pred torkovo novinarsko konferenco in sredino obravnavo predloga na pristojnem odboru DZ, podpira zahtevo po zagotovitvi zdravega življenjskega okolja. | Foto STA

Kot je vlada zapisala v mnenju, ki ga je sprejela na današnji dopisni seji pred torkovo novinarsko konferenco in sredino obravnavo predloga na pristojnem odboru DZ, podpira zahtevo po zagotovitvi zdravega življenjskega okolja.

Foto: STA

Vlada bi predlog novele zakona o varstvu okolja, ki so ga vložili nevladniki in je prestal prvo branje v DZ, lahko podprla, a ob ustreznih popravkih določb, predvsem glede monitoringa. Predlagana izenačitev zahtev glede naprav za sosežig in sežigalnic pa bi bila nesistemska in bi jo bilo primerneje urejati s podzakonskimi predpisi, meni vlada.

Kot je vlada zapisala v mnenju, ki ga je sprejela na današnji dopisni seji pred torkovo novinarsko konferenco in sredino obravnavo predloga na pristojnem odboru DZ, podpira zahtevo po zagotovitvi zdravega življenjskega okolja. Pri tem meni, da je treba k reševanju okoljske problematike na območju celotne Slovenije, torej tudi na območju Občine Kanal ob Soči, pristopiti sistematično, z jasnimi končnimi cilji, metodologijami in postopki.

"Vlada ni naklonjena urejanju okoljske problematike z določbami, ki urejajo posamične primere. Predlog novele zakona posega v sistemske določbe, katerih izvršljivost je pogojena s podzakonskimi predpisi za vse druge naprave. Takšen pristop je vprašljiv z vidika razmerja med zakonodajno in izvršilno vejo oblasti," so navedli v sporočilu urada vlade za komuniciranje.

Naklonjeni zagotavljanju višjih okoljskih standardov

Vlada je kljub temu naklonjena zagotavljanju višjih okoljskih standardov, zato bi ob ustreznih popravkih posameznih določb predloga zakona ta zakon lahko podprla. "Predvsem se navedeno nanaša na strožje zahteve pri izvajanju obratovalnega monitoringa in poročanju o rezultatih obratovalnega monitoringa ter povišanju glob za prekrške v zvezi z obratovalnim monitoringom," je zapisala.

Določbe, ki se nanašajo na izenačitev zahtev za obratovanje naprav za sosežig z zahtevami, ki trenutno veljajo za sežigalnice, pa so za vlado sprejemljive, vendar nesistemske, saj v sistemskem zakonu urejajo podrobnosti, za katere zakon pooblašča vlado ali ministra. Vlada zato meni, da bi bilo to pravnosistemsko primerneje urejati s podzakonskimi predpisi.

Predlog novele so s podpisi volivcev v DZ vložili Inštitut 8. marec, društvo Eko Anhovo in Dolina Soče ter Civilna iniciativa Danes. Pripravili so ga v okviru kampanje Naj Anhovo zadiha, saj je glavni namen predlaganih sprememb zmanjšati onesnaževanja okolja v dolini reke Soče. 

Z novelo bi izenačili standarde glede izpustov, ki veljajo za sosežigalnice, s tistimi, ki veljajo za sežigalnice. Trenutno namreč za cementarne veljajo milejši pogoji za sežig odpadkov kot za sežigalnice. Predlagano je tudi, da se na vseh večjih izpustih naprave izvaja enak obratovalni monitoring kot na glavnem izpustu ter da se frekvenca poročanja o monitoringu poveča z letne v mesečno.

DZ je novembra v prvi obravnavi s 50 glasovi za in enim proti sklenil, da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo. V koaliciji so ga načeloma podprli, pri čemer je Gibanje Svoboda opozorilo, da je treba biti pri sprejemanju tovrstnih zakonskih rešitev previden. V SDS so želeli vključitev najširše strokovne javnosti, da bi pripravili zakon, ki ne bi povzročil nasprotovanj v gospodarstvu in tudi v drugih okoljih, v NSi so opozorili, da predlog v trenutni obliki prinaša nepredvidljive posledice za gospodarstvo.

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bo predlog novele obravnaval v sredo.

Nataša Avšič Bogovič, Bojan Kumer, Tina Seršen
Novice Kumer: Trditve NSi so zavajajoče #video
Kanal C0
Novice Presoja vplivov na okolje pri kanalu C0 ni potrebna. Župan pričakuje opravičilo Pirc Musarjeve.
pogovor jezik
Novice V veljavi novela zakona o tujcih, ki uvaja preživetveno raven znanja jezika
Ne spreglejte