Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gregor Virant izbrisani

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 16.12

8 let

Virant v Strasbourgu pričakuje podporo aktivnostim glede izbrisanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Notranji minister Gregor Virant od odbora namestnikov ministrov Sveta Evrope pričakuje podporo okrepljenim aktivnostim glede uresničevanja sodbe o izbrisanih.

Pričakuje tudi razpravo o osnutku zakona, s katerim sicer izbrisani niso zadovoljni. A bo Virant odbor seznanil s tem, da je to prvi osnutek, ki ga bo ministrstvo dopolnilo.

Virant o izbrisanih tudi z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Minister za notranje zadeve in javno upravo Virant bo o uresničevanju sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice glede izbrisanih odboru namestnikov ministrov Sveta Evrope poročal v sredo in četrtek. V sredo ga bo sprejel tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland.

Virant bo odboru vse informacije prenesel "take, kot so", je zatrdil v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem kolegiju pri predsednici vlade Alenki Bratušek. Povedal bo, da so izbrisani nezadovoljni s ponujeno višino odškodnine, seznanil pa jih bo tudi s predlogom, da se omogoči vlaganje individualnih tožb z odprtjem zastaralnega roka pred slovenskimi sodišči v civilnem postopku.

Popravkov predloga zakona še ne želi razkriti V katero smer bodo šli popravki predloga zakona, ki jih ministrstvo pripravlja po pogovoru z izbrisanimi, minister še ne želi razkrivati. Tako še ni jasno, ali se utegne spremeniti tudi višina pavšalnega zneska za mesečno odškodnino, ki v sedanjem predlogu znaša 30 evrov. Izbrisani namreč predlagajo kar devetkrat višji znesek.

Ko bodo na ministrstvu spremembe zakona pripravili, jih bodo, tako Virant, najprej predstavili prizadetim oz. predstavnikom izbrisanih.

Vloga Sveta Evrope predvsem politična Vloga odbora namestnikov ministrov Sveta Evrope je predvsem politična, a bodo njihove usmeritve in mnenja za Slovenijo pomembna, je poudaril Virant. Medtem pa bo pravno presojo osnutka zakona skozi konkretne primere po njegovih besedah opravilo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Mnenja vlade glede osnutka zakona minister Virant še nima, računa pa, da bo naslednjo verzijo predloga zakona koaliciji predstavil v dveh do treh tednih.

Ne spreglejte