Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2012,
16.18

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 12. 7. 2012, 16.18

8 let, 2 meseca

Virant rok za podpise podaljšal do petka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik DZ Gregor Virant je rok za podpise poslanskih skupin pod predlogom za ustavno spremembo referendumske ureditve za zdaj podaljšal do petka opoldne.

Nekatere poslanske skupine želijo namreč nekaj več časa za preučitev predloga, je pojasnil Virant. Predlog je strankam sicer posredoval v ponedeljek, podpise pa pričakoval do danes.

Že na začetku zapleti ... Vodja poslanske skupine Janko Veber je pojasnil, da so na mizo najprej dobili predlog za ustavno spremembo referendumske ureditve, ki ni bil enak tistemu, ki ga je večina parlamentarnih strank z izjemo NSi uskladila. Na to je opozoril predsednika DZ, ki pa je poslanskim skupinam nato posredoval popravljen predlog, je dejal Veber. Virant je zagotovil, da je šlo med predlogoma za nebistvene, redakcijske razlike, vendar je na željo poslanske skupine SD posredoval novo besedilo, identično dogovorjenemu na sestanku vodij parlamentarnih strank.

Veber: V sprva poslanem predlogu izključen pomemben del zakonodaje Nasprotno je ocenil Veber, ki pravi, da je bil v sprva poslanem predlogu izključen pomemben del zakonodaje, ki se nanaša na določitev odločanja o fiskalnih zadevah na referendumu. Glede na predlog bi, tako Veber, iz tega sklopa zakonodaje izpadla tista, ki se nanaša na zdravstveno in invalidsko zavarovanje. Določba o prepovedi odločanja o človekovih pravicah na referendumu pa bi se po sprva poslanem predlogu nanašala le na tiste zakone, ki naj bi reševali že evidentno kršene človekove pravice, ne pa tudi na zakone, ki bi povzročali nove krivice, je dejal.

To je s predlogom, ki ga je Virant naknadno poslal, odpravljeno, zato se SD zavzema za začetek postopka za to ustavno spremembo.

PS in NSi podpisov ne bosta prispevali Podpise pod predlog so že oddali v DeSUS, so potrdili v poslanski skupini. Podpise je pričakovati še iz SDS, Državljanske liste in SLS. Med sopodpisniki predloga ne bosta NSi in Pozitivna Slovenija. PS je sicer skupaj z večino drugih parlamentarnih strank dosegla kompromis glede te ustavne spremembe, vendar kasneje spremenila stališče. Predlagala je, da bi spremembe referendumske ureditve stopile v veljavo šele 1. januarja 2015.

V PS bodo počakali na parlamentarno ustavno komisijo ... Kot so pojasnili v PS, pod predlog ustavne spremembe niso podali nobenih pripomb. Počakali bodo namreč, da se sestane parlamentarna ustavna komisija in imenuje posebna strokovna skupina, ki se bo opredelila do predloga.

... NSi pa ne soglaša s 35-odstotnim kvorumom NSi je podporo obstoječemu predlogu ustavne spremembe odrekla, ker ne soglaša s 35-odstotnim kvorumom. Ker bi ta stranka lahko v postopku sprejemanja tega predloga postala jeziček na tehtnici, je izvršni odbor stranke o kvorumu znova razpravljal, vendar stališča ni spremenil. Sicer pa so se pripravljeni pogovarjati o zaostritvi referendumske ureditve.

Virant sicer namerava potem, ko bo prejel podpise strank, predlog tudi vložiti v parlamentarno proceduro.

Ne spreglejte