Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 18.47

8 let

Virant in Žiberna zavrnila špekulacije o višini zdravniških plač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za javno upravo Gregor Virant je poudaril, da na letni konferenci sindikata zdravnikov Fides minuli teden niso dali nobenih obljub glede povišanja plač zdravnikov.

Tako je zavrnil špekulacije, ki so se pojavile v medijih, o 30-odstotnem povišanju plač zdravnikov. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna je ob tem dodal, da sindikat ni oblikoval še niti svoje pogajalske ekipe, prav tako od njih še niso dobili nobenega predloga. Vse špekulacije so zato odveč, je poudaril Žiberna.

Standard zdravstvenih storitev zaradi plač ne bo ogrožen

Državni sekretar in Virant sta ob tem izrazila začudenje nad izjavami predstavnikov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v medijih. Virant je dejal, da "protestira proti strašenju uporabnikov zdravstvenih storitev. Zaradi zdravniških plač ne bo niti za pikico ogrožen standard zdravstvenih storitev," je zagotovil minister. Žiberna je izrazil tudi začudenje, da se ZZZS spušča v razprave na podlagi špekulacij.

Toth: Od vlade je odvisno, do kod popušča zdravnikom

Strokovnjak za zdravstvene sisteme in zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Martin Toth je glede zdravniških zahtev po večjih plačah dejal, da takšnega zvišanja plač finančni načrt zavoda za leto 2008, ki je usklajen z ministrstvoma za zdravje in za finance, ne predvideva.

"Teh 200 milijonov nimamo, kje jih najti, pa ostaja odprto vprašanje," je poudaril. Po Tothovem mnenju so nekateri zdravniki res preobremenjeni, nekateri pa živijo kar lagodno. "To, da se zdravstvene storitve povečujejo, je poleg staranja in nove tehnologije posledica odsotnosti delitve dela. Pri nas na primer ni jasno, kaj vse naj bi zdravnik naredil na primarni ravni, preden bolnika pošlje k specialistu," je pojasnil.

Več za pridne zobozdravnike

Glede nezadovoljstva ostalih sindikatov v zdravstvu, da niso bili vključeni v pogajanja, je Virant pojasnil, da je edini reprezentativni sindikat za panožno pogodbo zdravnikov in zobozdravnikov Fides in ta se želi pogajati sam. V primeru, da se bo o tej pogodbi želel pogajati še kak drug sindikat, se bo torej vlada morala pogajati posebej.

Prerazporeditev in ne zmanjševanje denarja "Pri tem ne gre za zmanjševanje denarja za zobozdravstvo, ampak za njegovo prerazporeditev. Žal pa bo takšno stimuliranje mogoče le pri zasebnikih s koncesijo, saj so lahko zobozdravniki v javnih zavodih plačani samo po kolektivni pogodbi. Pri nagrajevanju tistih, ki delajo več, gre torej za podobno vprašanje kot pri zdravnikih," je sklenil Toth.

Ne spreglejte