SiolNET. Novice Slovenija
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vinica je bila pet dni samostojna republika #video

0,71

termometer

Sto let že mineva, odkar je belokranjska Vinica, bolj znana kot rojstni kraj pesnika Otona Župančiča, za celih pet dni postala kar samostojna republika. Samooklicano državico so vaščani Vinice razglasili 21. aprila 1919.

Idejo o republiki so vaščani dobili od domačinov, ki so se vrnili iz pravkar končane prve svetovne vojne. Povod za razglasitev samostojne države je prinesel zaplet zaradi žigosanja denarja, so poročali v oddaji Danes na Planetu. A upor Viničanov in prebivalcev okoliških vasi sta že po treh dneh zadušila orožništvo in vojska.

Ob stoletnici domačini simbolično pripravljajo petdnevno praznovanje.

Zamisel o Viniški republiki se je pojavila v gostilni, sta pripovedovala pravnuka gostilničarja Miheliča, enega izmed ustanoviteljev. Kip, posvečen uporu, stoji nasproti njihove domačije.

"Mislim, da smo lahko Viničani ponosni, da imamo Viniško republiko in da se že od nekdaj čuti ta patriotizem," sta povedala Miheličeva vnuka.

V petdnevnem praznovanju bo Viničane obiskal predsednik države, koncert pa bo imel še Jan Plestenjak.

Čeprav so upor zadušili z aretacijo vseh vpletenih, Belokranjci v zgodovino zrejo s ponosom.

"Lahko bi rekli, da gre po svoje za zadnji kmečki upor, ki smo ga bili deležni. Tako da vsekakor lahko slavimo progresivno politično misel tako obrobnega prostora," je menil Janez Weis, vodja Mestne muzejske zbirke Črnomelj.

V tako burnih političnih časih po prvi svetovni vojni so si upali jasno izraziti željo po demokratični ureditvi. Vzporednice z uporom sta domačina prepletla tudi v mozaiku "Republikanec". Mozaik je namreč sestavljen iz razbitin skodelic in ploščic, ki so jih prispevala skoraj vsa viniška gospodinjstva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin