Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
19.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 19.21

8 let

Viktor Blažič, Tino Mamić in Primož Lavre letošnji Meškovi nagrajenci

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Samo predstavljam si lahko, kako je, ko te mečejo na cesto s smrtonosno boleznijo, je o tragični usodi Boruta Meška dejal prejemnik nagrade za življenjsko delo Viktor Blažič.

Po sklepu Upravnega odbora Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) prejmejo priznanje Boruta Meška za leto 2012 publicist Viktor Blažič, fotograf Primož Lavre in novinar Tino Mamić.

"Blažič je vest časa, ki se ga danes spominjamo z nelagodjem" Viktor Blažič je prejel nagrado za svoje življenjsko delo. "Utemeljitev podelitve častnega priznanja Boruta Meška za življenjsko delo oporečniku, publicistu, zgodovinarju in prevajalcu Viktorju Blažiču žanrsko presega običajno formulo, ki jo ob takšnih priložnostih izrekajo člani ali predsedniki žirij teh ali drugačnih stanovskih odličij. V resnici gre v tem primeru za srečanje z zgodovino slovenskega naroda v najbolj izzivajoči plasti 20. stoletja, v tistem, kar je pripeljalo do ustvaritve slovenske države," so zapisali v ZNP.

Poudarjajo, da je bil Blažič ne samo premišljevalec in osmišljevalec časa, ki se ga danes spominjamo z nelagodjem, temveč se je v dejavni distanci vzpostavil kot njegova vest in arbiter. V tem vidijo daljnosežno pomembnost človeka, čigar dejanska teža je v eksponentnem nesorazmerju z vrednotenjem, ki mu ga je namenila in mu ga še namenja slovenska družba.

"Če se enkrat po dolgem času obudi vest oziroma resnico, ki sem jo hotel povedati, je to kar dobro. Dobil sem sicer prvo Jurčičevo nagrado, ampak od tega je minil že lep čas," je poudaril Blažič. Opozoril je tudi na tragično usodo novinarja Boruta Meška, po katerem se tudi imenuje nagrada, ki jo je prejel. "Samo predstavljam si lahko, kako je, ko te mečejo na cesto s smrtonosno boleznijo," je dejal.

Mamić redka izjema v slovenskem medijskem prostoru Novinar, publicist in zgodovinar Tino Mamić je prejel nagrado za medijsko ozaveščanje slovenske družbe. V ZNP namreč menijo, da Mamić izstopa kot redka izjema v slovenskem medijskem prostoru, pogosto zastrupljenem z oportunizmom in hlapčevanjem tranzicijski kapitalistični politiki v duhu dvojnih meril.

"Medtem ko se v osrednji Sloveniji še najde krog novinarjev, ki se uspešno zoperstavljajo medijskemu enoumju, pa se na Obali pogosto sam in skoraj prezrt z uredniškim in novinarskim delom bojuje za resnico in novinarsko avtonomijo," so zapisali.

"Da sem prejel Meškovo nagrado, je gotovo velika čast. Ko se pojavi človek v družbi z Viktorjem Blažičem, je težko karkoli povedati, saj težko primerjamo naše težave in mobing, ki ga doživljamo, z zaporom in podobnim, kar je doživel Blažič. V primerjavi s tem so naši problemi samo majhne težavice," je po prejemu nagrade dejal Mamić.

Fotograf revije Reporter Primož Lavre je dobil Meškovo priznanje za poseben dosežek, ker je 10. januarja 2012 posnel fotografijo skrivnega sestanka dveh poslancev Pozitivne Slovenije, Zorana Jankovića in Gašparja Gašparja Mišiča, s poslancem Virantove Državljanske liste Ivanom Vogrinom. V ZNP poudarjajo, da gre za fotografijo neprecenljive vrednosti, ki je kronski dokaz poskusa politične korupcije dan pred glasovanjem državnega zbora o mandatarju.

"Nagrada mi pomeni potrditev v mojem delu in vzpodbudo za vztrajanje na poti, ki sem si jo začrtal po končani fakulteti. Zahvalil bi se vsem, ki mi omogočajo, da lahko opravljam svoje delo. To so moji prijatelji, sodelavci, predvsem pa družina. Čestitam tudi obema sonagrajencema," je dejal Lavre.

Nagrada spomin na Boruta Meška ZNP podeljuje Meškovo nagrado v spomin na novinarja Boruta Meška. "Pred tremi leti je Slovenska tiskovna agencija odpustila Boruta Meška. Politični obračun nad njim se je začel že kmalu za tem, ko je Pahorjeva vlada za direktorja STA imenovala Bojana Veselinoviča. Zaradi šikaniranja je moral Meško na daljši bolniški dopust, a se to kljub temu ni končalo, temveč celo stopnjevalo," je zapisano na spletni strani ZNP.

V obdobju, ko je bil odpuščen, je bil na zdravstvenih preiskavah, ki so potrdile raka. Meško je zaradi sporne prekinitve delovnega razmerja tožil STA, žal pa ni dočakal konca sodnega postopka, ta se je končal s poravnavo. Umrl je 20. maja 2010. V njegov spomin je Združenje novinarjev in publicistov lani prvič podelilo Meškova priznanja za dosežke v novinarstvu.

Ne spreglejte