Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
10.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

študentsko delo Anja Kopač Mrak pokojninska reforma

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 10.48

7 let, 12 mesecev

Video: Po reformi tudi študentje upravičeni do socialnih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zakonska izhodišča za reformo študentskega dela bodo verjetno pripravljena septembra, zakon pa bo začel veljati do aprila prihodnje leto, je pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je v pogovoru za Delo ponovila, da si želijo pri študentskem delu vpeljati načelo "vsako delo šteje", "saj je prav, da vsakdo, ki dela, prispeva v skupne blagajne in da študenti dobijo tudi nekatere socialne pravice s tega naslova". Cilj ministrstva je tudi, da se študentom prizna delovne izkušnje, če delajo na delovnih mestih, za katera se izobražujejo, pa tudi del pripravništva.

Bomo dobili starostno omejitev za študente? Prav tako je po besedah Kopač Mrakove nujna povezava z evidenco o šolajoči se mladini, ki jo vzpostavljajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, s katero bi preprečili fiktivne vpise, pogovarjati pa se bo verjetno treba še o tem, "ali je nekdo lahko večno študent ali določimo starostno omejitev, s čimer bi zmanjšali možnost zlorab".

Študentsko delo ne nujno več prek študentskih servisov Stvar dogovora bodo tudi kvote oziroma omejitve, koliko bi študenti lahko delali pri delodajalcih, ki so potrebne zato, da ta oblika dela, ki je bolj fleksibilna, ne bi posegala v redne oblike zaposlitve, je menila. Posredovanje dela medtem ne bo več nujno potekalo prek študentskih servisov, temveč denimo tudi prek spleta. "Če se izkaže, da so študentski servisi nujni za kakovostno posredovanje dela, prav, če bo dogovorjeno drugače, pa želim, da je to svobodna odločitev delodajalcev," je dejala ministrica.

Na vprašanje, ali bo iz študentskega dela res namenjenih manj sredstev za štipendije, je odgovorila, da bo treba najti kompromis in da bi bilo za državo bolje, da bi si na dolgi rok zagotovila sredstva iz proračuna za ta namen.

Vlada gre v boj s sivo ekonomijo Ministrstvo želi načelo "vsako delo šteje" v okviru reforme preprečevanja dela in zaposlovanja na črno vključiti tudi za osebno dopolnilno delo. "Z vavčerji, kot jih poznajo na Hrvaškem ter v Italiji in Belgiji, bi posamezniki ob nakupu znamke plačali prispevke za delavca, ki bi pri njih opravil storitev v obliki osebnega dopolnilnega dela," je izpostavila Kopač Mrakova. Boj zoper sivo ekonomijo bo sicer vlada vodila družno, je zatrdila. Več resorjev na tedenskih koordinacijah tako že pripravlja skupen dokument, ki vsebuje horizontalne in sektorske ukrepe.

Obetamo si lahko spremembe pokojninske reforme V zvezi s pokojninsko reformo je povedala, da je zdaj veljavna zakonodaja vzdržna le kratek čas in da bo treba zato kmalu ukrepati. Letos se bodo zato lotili mikrosimulacijskega modela, na podlagi katerega bodo prepotreben dialog s socialnimi partnerji vodili izključno na strokovnih podlagah, je obljubila.

"Človekove pravice pripadajo vsem ne glede na spolno usmerjenost" V tem mandatu je po njenih navedbah mogoče pričakovati tudi družinski zakonik. "Nujno je recimo urediti večje pristojnosti centrov za socialno delo v primeru ogroženosti otrok, urediti področje stanovanjskega varstva ob razvezi, omogočiti jubilejne poroke, urediti možnost razveze pri notarju, če ni skupnih otrok ..." je naštela.

Vsem otrokom, ne glede na tip družine, v katerem živijo, je treba tudi zagotoviti vse pravice, je pozvala ministrica. "Človekove pravice pripadajo vsem ne glede na spolno usmerjenost, ki je ena od osebnih značilnosti in ne sme biti podlaga za diskriminacijo," je dodala. Kako bodo urejali to problematiko – ali v enem ali dveh zakonih –, še ni določeno.

Ne spreglejte