Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2022,
17.34

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

43

Natisni članek

Borut Meško Domovina Združenje novinarjev in publicistov nagrada

Četrtek, 8. 12. 2022, 17.34

1 leto, 4 mesece

Vidi Petrovčič priznanje ZNP za življenjsko delo. Nagrajena tudi novinarka Siol.net Ksenija Mlinar.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

43

nagrade ZNP | Petrovčičeva je tudi avtorica več razprodanih knjig o hujšanju, pripravlja posebne strokovne turistične oglede Ljubljane, veliko predava o novinarstvu, posveča se osebnemu "coachingu". | Foto ZNP - Združenje novinarjev in publicistov

Petrovčičeva je tudi avtorica več razprodanih knjig o hujšanju, pripravlja posebne strokovne turistične oglede Ljubljane, veliko predava o novinarstvu, posveča se osebnemu "coachingu".

Foto: ZNP - Združenje novinarjev in publicistov

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je danes podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2022. Prejemnica priznanja za življenjsko delo je televizijska voditeljica Vida Petrovčič, in sicer "za njen prispevek k demokratizaciji slovenskega medijskega prostora". Priznanje za posebne dosežke sta dobila Metod Berlec in revija Domovina. Priznanje za mlado obetavno novinarko so podelili novinarki Siola Kseniji Mlinar.

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je Petrovčičeva "vsestranska intelektualka, ki je v slovenskem novinarstvu odpirala mnoge tabuje". Ob tem so dodali, da je "njena suverena novinarska drža motila in še danes moti mnoge vplivne ljudi, zato je deležna stalnih napadov".

"Televizijo Slovenija si v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič," so dodali. 

Demokracija zaradi Berleca ohranja svoj krog bralcev 

Prejemnik častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je Metod Berlec, "ki je med najbolj zaslužnimi za razvoj in obstanek Demokracije kot pomembnega dejavnika pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru". "Pod njegovim vodstvom Demokracija ob vsesplošnem upadanju naklad tiskanim medijem ohranja svoj krog bralcev in vpliv v javnosti," so navedli v obrazložitvi.

Domovini prodaja in naklada še rasteta

Prejemnica častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je revija Domovina. Ta ima 7.700 izvodov naklade na številko ter povprečno 5.500 prodanih izvodov (naročniki in prodaja), tako naklada kot prodaja pa še rasteta, so zapisali v obrazložitvi.

Tednik Domovino so v tek pognali z novim poslovnim modelom: revija nastane s portala, ne pa obratno. V njej med drugim objavljajo članke s portalov Iskreni.net in Domovina.je, so navedli. Dodali so, da "zaradi samostojne in avtonomne uredniške politike za projektom ne stojijo politiki, ampak državljani". Izhajanje podpirajo donatorji, pri čemer so izpostavili Aleša Štrancarja, ki je aprila napovedal vložek milijon evrov v novonastalo medijsko skupino, pod okrilje katere sta se v začetku junija selila tednik Domovina in spletni dnevnik Domovina.je.

Mlinarjeva prizadevna in vedoželjna mlada novinarka 

Priznanje za mlado obetavno novinarko so podelili novinarki Siola Kseniji Mlinar, ki je po zaslugi svojih prizadevnosti in vedoželjnosti "postala eno prepoznavnejših imen drugega največjega spletnega medija v Sloveniji".

Ne spreglejte