Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2018,
22.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

2

Natisni članek

Maribor Severna Koreja Južna Koreja

Petek, 28. 9. 2018, 22.20

5 let, 6 mesecev

Veleposlanika Severne in Južne Koreje v Mariboru, vendar vsak na svoji strani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

2

V nedeljo bo na mariborskem Lentu tradicionalna prireditev - trgatev Stare trte. Letošnja bo imela precej močan diplomatski značaj. Dogodka se bosta udeležila veleposlanika Južne in Severne Koreje v spremstvu delegacij.

Mariborska stara trta je pred letom dni postala simbol zbliževanja obeh Korej. Cepiče so v Pjongjangu in Seulu posadili po zaslugi Igorja Jurišiča iz popotniškega združenja.

"Severno Korejo smo obiskali lani, ko so bili odnosi najslabši, ko so bile grožnje z raketami in z jedrskimi bombami. Trump je grozil z napadom in tako naprej," je za Planet TV pojasnjeval Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije.

Uradnega srečanja obeh Korej ne bo

stara trta trgatev | Foto: Marko Vanovšek Foto: Marko Vanovšek Predstavniki Južne in Severne Koreje so se v Mariboru neformalno že pogovarjali, a uradnega srečanja in rokovanja ne bo. Stara trta pa je po mnenju obeh delegacij pomemben kamenček v mozaiku zbliževanja.

"Trto gojimo kot simbol prijateljstva med obema državama in za združitev naše države ter za oblast našega predsednika Kim Džong Una," je povedal Ryu Kyong Il, direktor evropskega oddelka Komiteja za kulturno sodelovanje s tujino Severne Koreje.

V obdobju od lanske zasaditve sta voditelja držav na Korejskem polotoku opravila dve srečanji in se znova pogovarjata.

"Govorita o miru, govorita o ponovni združitvi. Mislim, da lahko zaradi tega dogajanja in upanja zares mislimo, da se bo to tudi zgodilo," pa je dejal Yong Woo Shinn, izvršni direktor Južnokorejskega združenja youth hostlov.

Na nedeljski svečani trgatvi na Lentu bosta prisotna tudi veleposlanika obeh Korej iz Dunaja.

"Med obema veleposlaništvoma sem moral biti jaz ta most, ki sem spraševal in odgovarjal z ene na drugo stran," razlaga Igor Jurišič iz popotniškega združenja. | Foto: Ana Kovač "Med obema veleposlaništvoma sem moral biti jaz ta most, ki sem spraševal in odgovarjal z ene na drugo stran," razlaga Igor Jurišič iz popotniškega združenja. Foto: Ana Kovač

Poseben protokol

"Med obema veleposlaništvoma sem moral biti jaz ta most, ki sem spraševal in odgovarjal z ene na drugo stran, saj sploh nimajo narejenega protokola, kako stopiti v stik, ker se to v resnici še ni zgodilo," je načrtovanje srečanja pojasnil Jurišič.

Prav zaradi prisotnosti veleposlanikov bo v nedeljo na trgatvi veljal poseben protokol. Čeprav se želja organizatorjev, da bi skupaj odrezala prvi grozd, ne bo uresničila.

"Ker se sočasno na istem mestu ne smeta pojaviti, nam je to zelo otežilo dogajanje in smo to idejo opustili," je o neuresničljivi želji dejal Stane Kocutar, mestni viničar in skrbnik stare trte.

Delegaciji bosta sicer sedeli v prvi vrsti, a vsaka na svoji strani.

 

 

Ne spreglejte