Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2011,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sazas

Sreda, 13. 4. 2011, 12.17

8 let

Varuh konkurence nad Sazas, ta vse očitke zavrača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Urad za varstvo konkurence (UVK) je Sazasu izdal odločbo, s katero ugotavlja nepravilnosti pri izplačilu avtorskih honorarjev skladateljem in avtorjem glasbe.

V Sazasu se vse očitke zavrnili in dodali, da zahtevajo sestanek z gospodarskim ministrstvom.

Nadomestila brez ugotavljanja dejanske uporabe del? V odločbi UVK sicer piše, da je Sazas pod vodstvom Matjaža Zupana med letoma 2006 in 2009 nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del avtorjem delil brez ugotavljanja dejanske uporabe glasbenih del, poroča časnik Finance.

UVK, ki ga vodi Damjan Matičič, Sazasu očita, da so bila pravila za nagrajevanje določena nepregledno, subjektivno in retroaktivno, nanje pa so lahko vplivali le redni člani, ki so bili zaradi te možnosti postavljeni v boljši konkurenčni položaj kot drugi avtorji.

Poleg tega UVK navaja, da je Sazas svoje člane vsaj nekaj let obremenjeval z obveznim vplačevanjem v promocijski sklad, iz katerega so sredstva delili na podlagi nepregledno določenih pravil. Ta pravila so lahko po ugotovitvah UVK oblikovali le redni člani z glasovalno pravico, kar je vodilo do izkrivljanja konkurence med avtorji.

Globa v vrednosti deset odstotkov letnih prihodkov V skladu s tem UVK od Sazasa med drugim zahteva, da mora vsem avtorjem zagotoviti enako pravico na sejah skupščine in da mora na domači spletni strani objaviti vsa letna poročila in vse sprejete sklepe, ki se nanašajo na obračun honorarjev. Če Sazas odločbe ne bo spoštoval, ga lahko doleti globa v vrednosti deset odstotkov letnih prihodkov.

"V celoti zavračamo argumentacijo delne odločbe UVK" "V celoti zavračamo argumentacijo delne odločbe UVK," so v sporočilu za javnost zapisali v Sazasu. Zahtevajo takojšen za javnost odprt sestanek z ministrstvom za gospodarstvo, "na katerem naj predstavniki vlade, omenjenih uradov in predstavniki skladateljev in avtorjev s pisnimi dokumenti predstavijo dejstva".

Opozorili, da UVK ni neodvisna institucija Kot so opozorili, UVK ni neodvisna institucija, saj deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo. "To skrbi za gospodarske subjekte (kapital), ki mu avtorska pravica predstavlja edino oviro na poti do popolnega dobička. V isti sestavi je tudi urad za intelektualno lastnino. In vse tri institucije vodi politika ene od parlamentarnih strank koalicije, njen edini cilj pa je uničiti avtorsko zaščito v Sloveniji," so navedli.

Spomnili so tudi, da je urad za intelektualno lastnino zahteval različne kategorije članstva, ki so v organizacijah, ki skrbijo za avtorsko zaščito, praksa povsod v Evropi in svetu, so dodali.

V Sazasu so prepričani, da celotna vsebina obtožb urada za varstvo konkurence temelji na konstruktih in anonimkah nekaterih posameznikov. Kot so poudarili, je bila odločba UVK spisana že pred začetkom postopka.

"Država nas je prisilila v monopol" "Država je slovenske skladatelje in avtorje prisilila v obvezno kolektivno ščitenje avtorske pravice! To pomeni, da nas je država prisilila v monopol! In sedaj nam ta vsiljeni monopol očita," so izpostavili. Dodali so še, da so zato na ponedeljkovi izredni skupščini sprejeli sklep, da se državi takoj pošlje zahtevek za spremembo člena zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki govori o obveznem kolektivnem ščitenju avtorske pravice, saj nočejo monopola.

"Hočemo, da o višini nadomestil za naša avtorska dela individualno odloča kvaliteta in ne 'socialistična' uravnilovka! Hočemo plačilo nadomestil na osnovi rezultatov dela in ne na osnovi dela in teorije enakih želodcev!" so še zapisali pri Sazasu.

Ne spreglejte