SiolNET. Novice Slovenija
1,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Varnostnik: Janko Jamnik se je zaradi groženj libanonskega kemika počutil ogroženega

1,52

termometer

Janko Jamnik
Za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika (na fotografiji) je bil obsojen nekdanji uslužbenec inštituta Milko Novič, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Foto: STA

V nadaljevanju sojenja libanonskemu kemiku Michelu Stephanu, ki ga obtožnica bremeni napeljevanja k umoru nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta Janeza Plavca, je danes pričal kriminalist, ki je sodeloval pri njegovi aretaciji. Med drugim je povedal, da je policija prejela prijavo, da je Stephan v priporu sojetnika nagovarjal k umoru zaščitene priče.

Kot je povedal kriminalist, ga je nekega dne po tistem, ko je bil Stephan že v priporu, poklical odvetnik Jože Hribernik in mu dejal, da ima pri sebi stranko, ki trdi, da je Stephan sojetnika nagovarjal k umoru zaščitene priče. Gre za osebo, ki je v sodnem procesu poimenovana kot Ali in jo je po očitkih iz obtožnice Stephan skušala nagovoriti k umoru Plavca.

Po klicu so Hribernikovo stranko zaslišali na policiji, pri čemer jih je napotila do Stephanovega sojetnika. Ta jim je nato povedal, da ga je Stephan nagovarjal k umoru Alija in še nekaterih drugih.

Milko Novič Novice Vrhovno sodišče razveljavilo sojenje Noviču in zadevo vrnilo na prvo stopnjo

Omenjeni Stephanov sojetnik bi moral danes o tem pričati na sodišču, a se je zaradi slabega zdravstvenega stanja opravičil. Je pa tožilka novinarjem potrdila, da je zaradi suma kaznivega dejanja v tem primeru na sodišče vložila predlog za sodno preiskavo, o katerem pa sodišče še ni odločilo.

Predanost delu bi lahko bila razlog za naročilo umora

Kriminalist je sicer med današnjim zaslišanjem potrdil, da je Stephana policiji prijavil Ali po tistem, ko naj bi ga ta nagovarjal k umoru Plavca. Ali je zato postal sodelavec policije, ki ga je ozvočila in tajno snemala njegova srečanja s Stephanom. Tega je aretirala po tem, ko je Aliju izročil fotografijo Plavca in pištolo, s katero naj bi ubil Plavca.

Danes so zaslišali tudi nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Petra Venturinija in enega izmed nekdanjih zaposlenih na inštitutu. Ta je povedal, da je imel o Stephanu dobro mnenje, ker je bil predan znanosti in je veliko delal. Prav ta predanost bi bila lahko po njegovem mnenju tudi razlog, da bi naročil umor Plavca.

sodišče Novice Stephan naj bi imel slab odnos do podrejenih sodelavcev, enemu naj bi tudi grozil

Sklepa namreč, da se je Stephan po tistem, ko je leta 2010 moral oditi z inštituta, skušal vrniti, pri čemer pa je "morda dojel, da je ovira pri tem" Plavec. Ta je namreč prevzel vodenje oddelka, v katerem je delal, in naj ne bi bil preveč naklonjen Stephanu.

Odnosi med Plavcem in Stephanom niso bili posebej dobri

To je danes potrdil tudi direktor inštituta Venturini, ki je dejal, da je bilo splošno znano, da odnosi med Plavcem in Stephanom niso bili posebej dobri, kar je izvedel iz stikov, ki jih je imel z zaposlenimi po tistem, ko je inštitut leta 2008 sam zapustil. Še pred Venturinijem zaslišani nekdanji zaposleni je tudi povedal, da mu je Plavec enkrat potožil, da laboratorij, v katerem je Stehpan vodil raziskave, nima denarja, po drugi strani pa naj bi v njem služili tako, da so delali mimo inštituta.

kemijski inštitut Novice Zaposlenim na kemijskem inštitutu ni jasno, zakaj bi Stephan naročil umor Plavca

Konkretno naj bi šlo za sodelovanje s Krko. Tej naj bi Stephanovo podjetje Phosphoenix prodalo spojine, za katere je kemikalije naročil in predelal inštitut.

Jamnik okrepil varnost

Zaslišali so tudi nekdanjega varnostnika inštituta, ki je potrdil, da je imel Stephan po tistem, ko mu niso podaljšali pogodbe, prepovedan vstop na inštitut, nekaj časa pa so imeli na inštitutu tudi okrepljeno varnost. Ukrepa je uvedel pokojni direktor Janko Jamnik, ker se je počutil ogroženega zaradi Stephanovih groženj, je povedal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin