Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
7. 2. 2018,
16.29

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

16

Natisni članek

marihuana SMC legalizacija

Sreda, 7. 2. 2018, 16.29

6 let, 2 meseca

Vam bodo poslanci omogočili, da boste lahko marihuano kadili legalno?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

16

Marihuana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Največja parlamentarna stranka SMC je v državni zbor vložila predlog zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC. Od lanskega aprila sicer velja zakon o uporabi medicinske konoplje v medicini. Preverili smo, ali poslanci podpirajo legalizacijo konoplje v rekreativne namene. 

V času, ko so parlamentarne volitve vse bližje, predvidoma bomo na volišča odšli v začetku v junija, so pri največji vladni stranki SMC zelo aktivni. V tem tednu so predstavili že dva predloga zakona, predlog za legalizacijo marihuane pa je njihov tretji predlog.

Novi predlog v nasprotju z aktualnim dovoljuje uporabo konoplje tudi v osebne namene oziroma popolno legalizacijo, nastal pa je v sodelovanju med podmladkom SMC in Piratsko stranko Slovenije. Člani druge so predsedniku DZ Milanu Brglezu že dostavili 18 tisoč podpisov.

Kaj bi prinesel novi zakon

V predlogu je zapisano, da bi lahko vsak posameznik v rekreativne namene gojil konopljo na površini do treh kvadratnih metrov. Uvaja sistem licenc za gojenje, pridelavo, predelavo in prodajo konoplje za tržne namene. S tem želijo zaščititi uporabnike, ki bodo lahko legalno kupili konopljo in izdelke iz nje. Kajenje sicer ne bi bilo dovoljeno na ulicah, ampak omejeno na zasebne kraje in predvidene kadilnice.

Uporaba konoplje od aprila bolj svobodna: kako so pripravljeni zdravniki? 


SD v ospredje postavlja ureditev uporabe v medicinske namene

Kaj o predlogu menijo v preostalih parlamentarnih strankah?

Socialni demokrati so pred dvema letoma vložili dve različici zakona, ki sta se nanašali na uporabo marihuane v medicinske namene. Veseli so, da želi SMC urediti področje marihuane za nemedicinske namene.

Dodajajo, da se jim zdi smiselno naprej urediti regulativo za gojenje te rastline v medicinske namene. "Pri rešitvah je treba dati prednost bolnikom, ki potrebujejo zdravila," so še zapisali.

Marihuana je v Sloveniji najbolj razširjena droga. | Foto: Marihuana je v Sloveniji najbolj razširjena droga.

V NSi zadovoljni s trenutno zakonodajo

V NSi, v kateri je na čelo stranke pred kratkim prišel Matej Tonin, stališča do predloga še niso zavzeli. Po njihovem mnenju je trenutna zakonodaja glede marihuane zadovoljivo urejena, spremembe, ki bi omogočale širšo dostopnost, pa niso potrebne. Iz tega odgovora je mogoče sklepati, da predloga ne bodo podprli.

Erjavčevi proti

V stranki Karla Erjavca (DeSUS) predlogu nasprotujejo, "saj je uporaba konoplje dokazano lahko škodljiva zdravju, konec koncev smo v tem mandatu zaostrili protikadilsko zakonodajo in bi bilo res nesmiselno, da bi na področju konoplje popuščali, saj je sistem, kot je - torej dekriminalizacija -, za nas popolnoma ustrezen".

Strinjajo se z možnostjo uporabe in gojenja konoplje v medicinske namene, ob ustrezni zaščiti in nadzoru.

Levica pozdravlja namero

V Levici predlog podpirajo, vendar se jim ob tem poraja dvom, da gre le za predvolilno potezo. "V Levici pozdravljamo vsak predlog, ki gre v smer ureditve področja in v smeri popolne legalizacije," dodajo.

Pri Socialnih demokratih si želijo, da se najprej uredi uporaba marihuane v medicinske namene. | Foto: Ana Kovač Pri Socialnih demokratih si želijo, da se najprej uredi uporaba marihuane v medicinske namene. Foto: Ana Kovač

Dobovšek vidi predvolilno dobrikanje, Čuš pogreša eno poglavje

Iste dvome kot Združena levica ima tudi Bojan Dobovšek iz Dobre države. Meni, da gre le za predvolilno dobrikanje posameznim segmentom volivcev in ustvarjanje videza učinkovitosti. "Takšnih zakonov se ne more sprejemati po hitrih postopkih brez široke javne razprave in ustreznih analiz," je dejal Dobovšek.

Andrej Čuš jasnega odgovora glede podore ni podal. "Vsak predlog, ki ureja področje gojenja in uporabe marihuane, pozdravljam, a pri njem pogrešam odsotnost namere (eksplicitno poglavje v predlogu), da bi vzgojo te rastline prepustili kmetom na njihovih njivah," nam je povedal.

V Stranki Alenke Bratušek medtem poudarjajo, da je dovolitev uporabe korak v pravo smer, vendar v predlaganem zakonu pogrešajo konkretnejše rešitve na področju ozaveščanja o škodljivosti rabe indijske konoplje. Hkrati skoraj brezpogojno podpirajo uporabo konoplje v zdravstvene namene ob tem, da strokovnjaki potrdijo pozitivne učinke takšnega zdravljenja.

Iz stranke SDS odgovora nismo prejeli. 

Tudi Bojan Požar, ki je v torek aktivno vstopil v politiko, potem ko je bil izvoljen za predsednika istoimenske stranke, je v svojih 33 točkah progama opredelil legalizacijo konoplje.

Po podatkih policije so lani zasegli 700 kilogramov konoplje. | Foto: Reuters Po podatkih policije so lani zasegli 700 kilogramov konoplje. Foto: Reuters

Ministrstvo ni v celoti uresničilo sklepov odbora glede zdravljenja s konopljo

Medtem je parlamentarni odbor za zdravstvo na današnji nujni seji ugotovil, da ministrstvo za zdravje še vedno ni v celoti uresničilo sklepov, s katerimi mu je odbor oktobra 2016 naložil, naj pripravi pravne podlage za zdravljenje s konopljo in za njeno pridelavo v medicinske namene. Kljub temu odbor ni sprejel predloga Levice, naj ministrstvo to naredi v 30 dneh. STA

Konoplja najbolj razširjena droga pri nas

Konoplja je med Slovenci najbolj razširjena droga. Po besedah Tomaža Perošlje, vodje sektorja za organizirano kriminaliteto, so v zadnjem letu zasegli 700 kilogramov konoplje in njenih produktov ter v primerjavi z letom pred tem zaznali porast. Gram konoplje po podatkih policije stane štiri evre.

Ali se strinjate s popolno legalizacijo konoplje v Sloveniji?

  • Da
    80,15 %
    933 glasov
  • Ne
    16,58 %
    193 glasov
  • Me ne zanima
    3,26 %
    38 glasov
Oddanih 1164 glasov
 

Ne spreglejte